Företagarnas bästa barometer någonsin
Gotländska företagare har dystrare bild av framtiden än vad företagare i resten av landet har. Det framgick när Företagarna och Föreningssparbanken presenterade hösten småföretagsbarometer.Men samtidigt underströks att hösten barometer är den mest positiva som någonsin presenterats.
??Det är en gemensam uppgift för oss att hjälpa till att vända det synsättet, säger Christer Granegård, Almi företagspartner. Det är vårt uppdrag.
Ökad orderingång
Totalt har drygt 4?000 företag i landet tillfrågats om synen på nuläget och framtiden. Ett 50-tal av dessa är gotländska företag med mellan 1 och 49 anställda. Det man konstaterar i barometern är att konjunkturläget för länets småföretag har förbättrats ytterligare efter den oväntade uppgång som uppmättes i våras.
??Det är riktigt roligt att presentera en så positiv barometer, säger Claes Nilsson. Den har aldrig tidigare sett så bra ut.
Och det positiva är att merparten av företagen redovisar ökad orderingång och ökad omsättning. Mer än vart fjärde klargör också att de anställt fler personer i sina företag.
??57 procent har ökat sin orderingång och bara tio procent har minskat, säger Claes Nilsson. Det är mycket starkt. Omsättningen har ökat för 57 procent och minskat för 23. Och omsättningen förväntas bli fortsatt god.
Brist på arbetskraft
Lönsamheten för företagen är fortfarande på en god nivå, vilket är raka motsatsen mot landet i övrigt. Hela 41 procent rapporterar om förbättrad lönsamhet vilket är en liten försämring mot tidigare mätningar. Och som sagt, vart fjärde företag nyanställer.
??En mycket positiv signal, säger Claes Nilsson. 15 procent tror sig kunna öka ännu mer medan åtta procent tror sig behöva minska personalen.
Ett annat positivt mått är att sju av tio företag idag säger sig utnyttja sin kapacitet fullt ut, något som borde kunna leda till nyanställningar. 53 procent av företagen ser möjligheten till att expandera. Men det finns underligt nog en utpräglad motvilja mot att vilja växa. Men vilka hinder finns egentligen för att expandera? Specifikt för Gotland anges brist på arbetskraft, arbetsrättsfrågor och just det faktum att man inte vill växa.
??Jag tror inte att det finns någon egentlig brist på arbetskraft, säger Eva Werkelin, Kneippbyn. Jag tror istället det finns en rädsla hos många företagare att anställa duktigt folk, kanske sådana som är duktigare än chefen själv. Där måste det till ett nytt tänkesätt bland småföretagen.
Fråga om information
När det gäller arbetsrättsfrågor så tycker Claes Winberg, ordförande i Företagarna Gotland, att den problematiken är överdriven.
??Vi har den enklaste och tydligaste arbetsrättslagstiftning som vi kan ha, säger han. Men för den som tidigare inte anställt kan arbetsrätten te sig som ett hinder. Det är en fråga om information till de företagare som inte har tillräckliga kunskaper om arbetsrätten.
Men vad kan nu tänkas ligga bakom det märkliga faktum att fler än hälften av företagen ser goda expansionsmöjligheter samtidigt som nästan vart femte företag säger sig inte vilja växa?
Hinner inte utvecklas
??Jag tror det kan handla om att om man ökar antalet anställda så ökar man också det egna ansvaret, säger Eva Werkelin. Det kan också vara så att den egna företagaren är så upptagen med att göra så mycket som möjligt själv. Man hinner helt enkelt inte utvecklas. Jag tror många företagare skulle tjäna på att köpa in vissa tjänster och se till att företaget får tid att utvecklas istället.
??Vi kan framför allt inte nöja oss med att se denna pessimistiska framtidstro återkomma år från år, säger Christer Granegård. Vi måste ta reda på vilka faktorer som ligger bakom. Annars kan vi aldrig angripa problemet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!