Företagen kan växa men vill inte
Sex av tio gotländska småföretagare känner att de skulle kunna expandera, men många vill eller vågar inte.Rädsla för att anställa och brist på lämplig arbetskraft är två stora anledningar.
- Bristande efterfrågan är en naturlig orsak för många företagare att inte expandera. Mer anmärkningsvärt är då att 20 procent av de gotländska företagare som säger att de skulle kunna expandera ändå känner en allmän ovilja inför att göra det, säger Dan Löfgren.
Han arbetar för Företagarna och tror att oviljan hänger ihop med att 17 procent också svarat att regelverket kring arbetsrätten är det främsta hindret för tillväxt, och lika många sagt att det främst handlar om brist på lämplig artbetskraft.
107 företagare
Småföretagsbarometern görs varje vår och höst och på Gotland har nu 107 småföretagare tillfrågats om deras verksamhet gått bättre, sämre eller med oförändrat resultat de senaste tolv månaderna. De har också fått säga vad de tror om nästa tolv månaderna framåt.
Svaren ger en något motsägelsefull bild av konjunkturläget. Å ena sidan har tillväxten på Gotland avtagit något under sedan i höstas. Å andra sidan visar företagens faktiska orderingång, omsättning och sysselsättning, att tillväxten på Gotland varit sexton procent högre än i landet i genomsnitt. Och samtidigt är tron stor på tillväxt framöver. Både inom tjänste- och tillverkningsföretag, även om tjänsteföretagen väntas växa snabbast. Sammantaget tror man att tillväxten kommer öka med nitton procent de närmaste tolv månaderna.
Detta kommer paradoxalt nog inte leda till särskilt många nyanställningar, enligt småföretagarnas svar. Snarare bara till att man behåller de anställda man har. Under de gångna tolv månaderna hade tjugoen procent av företagen nyanställt och tjugo procent hade gjort tvärtom och dragit ner.
- Det är ditåt utvecklingen går. Företagen ökar sin omsättning utan att anställa mer personal. Man ökar genom rationaliserande och effektiviserande investeringar istället, säger Dan Löfgren.
Under de kommande tolv månaderna är 44 procent av de gotländska företagten villiga att investera. Investeringar kan väntas leda till fler rationaliseringar och uppsägningar, men uppsägningarna inom försvaret kan ge motvikt.
- När Flextronics lade ner kom kompetent arbetskraft ut på markanden och erfarenheten säger oss att det satte fart på nyanställandet.
- Det kan förhoppningvis bli likadant nu. Det är en mängd kvalificerade människor som blir tillgängliga och detta är arbetsgivarna mycket väl medvetna om, säger Christer Granegård från Almi Företagspartner, en av de som närvarade vid presentationen av barometern igår.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!