Företagen om hemarbete: "Det har funkat otroligt bra"

Svenska spel, Försäkringskassan och Riksantikvarieämbetet är tre av öns större arbetsplatser, där man under pandemin låtit stora delar av personalstyrkan arbeta hemifrån.

Hemarbete.

Hemarbete.

Foto: Pressbilder

Gotland2020-11-25 12:03

Rent tekniskt har det fungerat mycket bra, men det finns en viss oro både för att hemarbetet sliter på medarbetarna och att den långvariga isoleringen från kollegorna ska få negativa konsekvenser.

På Riksantikvarieämbetet, RAÄ, i Visby arbetar cirka 140 personer och sedan i mars har i stort sett bara de som har arbetsuppgifter som kräver att man är på plats varit på kontoret, uppskattningsvis cirka 15 personer.

– Det är inget förbud att vara på arbetsplatsen, men i praktiken är det väldigt få som är på kontoret. Vill man ha social kontakt så hittar man det inte på kontoret, säger överantikvarie Knut Weibull.

Sedan hemarbete blev vardag har hela världen tvingats vänja sig vid digitala mötesplatser, som Skype, Teams och Zoom. RAÄ är inget undantag.

– Det gick väldigt, väldigt fort från analoga till digitala möten i myndigheten. Det är det nya normala, man träffar inte kollegor och andra i fysiska möten.

RAÄ har uppmuntrat sina enheter att hålla digitala fikastunder, om det skett i praktiken vet dock inte Knut Weibull.

– Jag vet att man i Visby träffats utomhus, för att exempelvis promenera runt ringmuren på behörigt avstånd.

Myndigheten är utspridd på fem orter i landet en positiv bieffekt av hemarbetet är att man numer har personalmöten för samtliga medarbetare, vilket är mycket uppskattat enligt Knut Weibull.

– De geografiska skillnaderna mellan olika delar av myndigheten har suddats ut. Man träffas på samma villkor, oavsett var man finns i landet.

Även om många tycker att det är tråkigt att sitta ensam hemma så är de flesta nöjda med hur det fungerar.

– Generellt upplever de flesta, efter de undersökningar vi gjort, att det fungerar förvånansvärt bra, men det finns tecken på att arbetsbelastningen kanske blir lite hög. Man är effektiv på ett annat sätt, det finns inget slack i verksamheten, utan det blir väldigt målinriktat, säger Knut Weibull.

På Svenska spel har de flesta arbetat hemma sedan i 11 mars, bara ett fåtal behöver vara på arbetsplatsen, enligt HR-direktör Maria Furenmo.

Undersökningar har visat att medarbetarna trots att de tycker att det är tråkigt och de saknar sina kollegor, ändå tycker att distansarbetet fungerar bra.

– Vi kan konstatera att det fungerat otroligt bra, vi ser inga effektivitets- eller prestationstapp, utan effektiviteten och produktionstakten har till och med ökat, säger Maria Furenmo.

I september fick medarbetarna bland annat frågan om man tror att man kommer att vilja jobba heltid på kontoret i framtiden.

– Mer än hälften vill jobba bara delvis från kontoret och när de är på kontoret så vill de inte sitta vid ett skrivbord utan hellre mötas i kreativa miljöer, arbeta vid ett skrivbord kan de göra hemma.

Samtliga medarbetare som kan arbeta hemifrån har fått ta med sig den utrustning de behöver; skärmar, tangentbord, stol och så vidare. 

– När vi nu ser att den här perioden blir längre så har vi också beslutat att alla som vill ska få hem ett höj- och sänkbart skrivbord. Vi har också tagit in en hälsocoach som håller 15 minuters rörelseträning varje dag, digitalt.

På Försäkringskassan på Gotland har man sedan i mars har max 50 procent av personalstyrkan fått vara på kontoret, men sedan 10 november ska alla som kan jobba hemifrån.

– Vi behöver ha vissa som arbetar på kontoret, utifrån att vissa arbetsuppgifter bara kan göras på kontoret. Det kan gälla inkommen fysisk post, skrivelser och intyg som behöver underskrivas och stämplas. Det innebär att 40-60 medarbetare vistas dagligen på kontoret i Visby, säger Lennart Larsson, enhetschef internationell vård på Visbykontoret.

Försäkringskassan har så kallade distansarbetsplatspaket, vilket innebär att man får skärm, tangentbord och mus hemskickat, och även en kontorsstol om man behöver.

Även om distansarbetet fungerar utmärkt, är Lennart Larsson orolig för medarbetarnas hälsa om situationen blir långvarig.

– Det är givetvis inte optimalt att inte träffa sina kollegor fysiskt och ju längre tiden går ökar risken för konsekvenser, men det är svårt att överblicka nu. Det inte varit några ökade sjuktal eller så, men det är också en fråga om hur länge det varar, det är klart att det är en påfrestning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!