På Sweprod i Visby har man redan påverkats av det snabbt stigande elpriset. Företagets ägare, Henrik Svensson, berättar att deras senaste avtal löpte ut i mars. Då var det redan för sent att binda priset, och nu har Sweprod en elkostnad på över det tiodubbla mot förut.
Henrik Svensson konstaterar att företaget med sina 50-talet anställda, kommer att tvingas till någon form av omställning förr eller senare.
– Vi får se vad som är rimligt. Vissa processer är ganska enkla att ändra och börja köra på natten eller på helgen.
Han syftar främst på sådant som drar mycket el men som inte kräver någon större personalstyrka. Men utesluter samtidigt inte att en viss del av personalen kommer att behöva ställa om till natt- eller helgarbete.
– Jag känner mig ganska övertygad om att vi har fackets stöd, om alternativet är att vi går under, säger Henrik Svensson.
Till en början är det dock enkla med ändå effektiva åtgärder som gäller. Som att ingen får ladda företagsbilen på morgonen, 08-10, eller sen eftermiddag.
– Vi är också extremt noga med att allt verkligen är släckt när vi går hem för dagen. Men alla är ju drabbade av priserna, även privat, så det är verkligen något som alla är jättebra på, säger Henrik Svensson.
Han tror att de höga elpriserna är här för att stanna en längre tid.
– Vi kommer få anpassa oss efter hur det utvecklas. Men jag tror också att det kommer att krävas förändringar i hur vi jobbar för en lång tid framöver. Och det kommer att bli värre – mycket värre, säger Henrik Svensson.
Roger Hammarström, vd för Tillväxt Gotland, befarar att fler av öns industriföretag kan tvingas ta till mer eller mindre akuta åtgärder om elkrisen blir långvarig.
– Alldeles oavsett om man har lyckats binda sina elpriser i ett avtal eller inte, kommer det höga elpriset att påverka många företag på Gotland. Det gäller förstås inte bara industriföretagen, säger han.
En annan farhåga är att företagens klimatomställning bromsas eller helt uteblir under elkrisen.
– Gotländska företag är förhållandevis långt fram i sin omställning. Men vi ser till exempel att många som i dag kör på fossilfritt bränsle, kommer att tvingas gå tillbaka till bensin eller diesel. Eller att de som är på väg in i en omställning inte vågar satsa, säger Roger Hammarström.