Företagsbesök har gett minst 30 arbetslösa jobb

I höst har Arbetsförmedlingen jagat lediga jobb som inte annonseras ut. När besökta företagare får uttrycka sina ofta outtalade behov, vaskas en handfull arbetslösa fram som lämpliga kandidater. Efter två månader har 30 gotlänningar fått-nya-jobb.

Gotland2007-11-01 04:00
Under september och oktober har öns arbetsförmedlare satsat extra och besökt omkring 200 små och medelstora företag på ön. Vid besöken har man diskuterat anställningsbehov på kort och lång sikt, rekrytering och vilka stöd särskilda sökandegrupper- exempelvis ungdomar och långtidsarbetslösa-kan behöva för att få jobb.
Syftet har varit att leta fram fler lediga jobb än de som vanligen utannonseras-och att tillsätta dem på ett effektivt sätt.

Hitta latenta behov
- Många småföretagare har inte tid med rekrytering och vet inte vad vi kan hjälpa dem med. Vi vill hitta de latenta behoven och tillgodose dem, säger arbetsförmedlaren Simon Jessen, som besökt omkring 25 företag.
Om ett ledigt jobb annonseras ut kan ett företag få 150 sökanden, som ska sållas och intervjuas. Med arbetsförmedlingens hjälp kan företaget få en lista på fem-tio namn, som bedöms lämpade för anställning.
-Det är som att rulla ut en röd matta till en intervju. Det ger nog många arbetslösa en bra känsla, tror Simon Jessen.
Hittills har ett trettiotal fått anställning på det här sättet, säger Tina Ersson, chef på arbetsförmedlingen på Gotland.
-Det är slående! Det finns behov av att rekrytera, men man tar inte själv steget. I stället jobbar man mer själv, säger Tina Ersson.
Arbetsförmedlingens mer förebyggande sätt att arbeta, är direkt kopplat till att konjunkturen vänt och fler fått jobb. Statliga resurser har öronmärkts för att via företagen "mota Olle i grind".
Besöken ger också en mer aktuell och tydlig bild av arbetsmarknadens trender, vilket påverkar vilka branscher och företag man framgent fokuserar på.
Minst hälften av arbetsförmedlarnas tid ska gå till arbetsplatsbesök, är det sagt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om