Företagshälsovården: "Ökande problem med livsstilen"

Vd:n för Sveriges företagshälsor tror inte att alla ska jobba hemma – inte ens alla som vill. Ändå är han positiv till den stora förändringen.

Peter Munck af Rosenschöld, vd för branschorganisationen Sveriges företagshälsor, har hållit föredrag på ämnet hemmajobbande.

Peter Munck af Rosenschöld, vd för branschorganisationen Sveriges företagshälsor, har hållit föredrag på ämnet hemmajobbande.

Foto: Juliana Wiklund/Pressbild

Gotland2021-06-28 07:03

HEMMAKONTORET

I denna del av GT:s artikelserie samtalar vi med Peter Munck af Rosenschöld, vd för branschorganisationen Sveriges företagshälsor.

Han ser flera problem kopplade till hemmajobbande:

– Dels ser vi en ökad risk för att få ont i nacken, axlarna eller ryggen. Men vi ser även problem med livsstilen; folk slappar mer med sin träning, dricker mer alkohol och mår dessutom sämre psykiskt.

En bov i dramat är den ökade sociala isoleringen:

– Du träffar inte folk, har du suttit hemma i ett år så känner du av det, säger Peter Munck af Rosenschöld.

Detta är i första hand en hälsofråga. Men det finns också frågetecken kring vem som har ansvaret.

– Arbetslagstiftning och försäkringar bygger på att vi samlas på en och samma arbetsplats. Är vi utspridda måste vi fundera på var arbetsgivarens ansvar börjar och slutar. Om jag jobbar hemma och ramlar i trappen, vad gäller då? Om jag jobbar hemma och väljer att stoppa in en tvätt kan det knappast räknas som arbetstid. Men om jag pratar med chefen i telefon samtidigt då? Då blir det en gråzon.

Det gäller även att veta när jobbet slutar. Det blir svårare att inte "ta med sig jobbet hem" om du redan är hemma.

– Att folk inte slutar jobba när de går från jobbet är redan ett problem. Hur blir det nu, i det nya? När börjar jobbet och när slutar det?

Även Peter Munck af Rosenschöld menar att det svenska arbetslivet står inför en stor förändring. Något han, trots alla förbehåll, faktiskt välkomnar.

– Jag tycker den här rörelsen kommer med något fräscht och bra. Problemet är att man underskattar riskerna. Hur ska vi skapa långsiktigt hållbara förutsättningar?

Enligt företagshälsoexperten måste hela grundsynen på arbetsplatsen uppdateras:

– Tidigare har vi petat in alla anställda i samma kontorslandskap för att det blir rättvist. Men är det verkligen bäst, för allas möjlighet att ha det bra och göra ett bra jobb? Kanske måste vi lämna det svenska rättviseperspektivet och se mer på individuella behov och förutsättningar.

Peter Munck af Rosenschöld är inte säker på att alla ska distansarbeta. Inte ens bland dem som gärna vill, faktiskt.

– Nej, även om jag tycker det är toppen att vara hemma är det kanske inte det bästa. Mina kollegor kanske behöver mig på plats. Och min chef kanske inte tycker att jag gör rätt saker. Det handlar återigen om att balansera olika behov mot varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!