Gotland har aldrig legat i toppskiktet på rankinglistan, utan legat på plats 230-235 de tio år undersökningen har gjorts.
För ett år sedan såg det ut som om trenden var bruten. Då hade regionen klättrat 26 placeringar och hamnat på plats 208.
När Svenskt näringsliv nu presenterade rankingen för 2011 blir det ett rejält bakslag.
Positiva faktorer
- SCB har visat att det finns ett starkt samband mellan företagsklimat och befolkningsutveckling. Om vi tillhörde "Topp 5" på rankinglistan skulle vi vara 64 000 invånare 2025. Ligger vi kvar här kommer befolkningen att minska. Därför är det viktigt att vi börjar klättra uppåt, säger Anders Thomasson.
Där Gotland tappat mycket är, enligt företagarna, bland annat i servicen till företag, tillämpningen av lagar och regler, tillgången till kompetens och attityden hos politiker och tjänstemän i regionen.
Positiva faktorer som väger upp är bland andra nyföretagandet och att regionen lagt ut nästan dubbelt så mycket av sin verksamhet på privat entreprenad jämfört med landet i stort.
En tung signal
Trots det upplever 30 procent av de drygt 200 företagare som svarar på enkäten att regionen bedriver en del verksamhet som det egna företaget i stället skulle kunna göra.
- Att ta bort utmaningsrätten blev en tung signal, även om beslutet i sig inte får så stora konsekvenser, säger Anders Thomasson.
Rankingen har sett ungefär likadant ut oavsett vem som haft den politiska makten på Gotland.
- Däremot är en del företagare besvikna på den borgerliga regeringen. De hade förväntat sig att den skulle göra mer för företagarna, säger Anders Thomasson.
Stor samsyn
Han konstaterar också att det är bra saker på gång i regionen. Ett näringslivspolitiskt program har äntligen tagits fram, och ett näringslivsråd har bildats. Samsynen kring dessa frågor är stor.
Bromsklossen heter attityd, eller kultur om man så vill.
- Det som hindrar är en i grunden ingrodd, gammalmodig myndighetskultur inom Region Gotland. Den måste bytas mot en servicestruktur, säger Anders Thomasson.