"Förfärligt många har spelproblem"

Statistiskt sett finns närmare 900 spelmissbrukare på Gotland. Av dem klassas 300 som beroende. Få söker dock hjälp  -  men på sistone har de blivit allt fler och allt yngre.- Det här är bara i sin linda, säger Ralph Dahlqvist på beroendemottagningen.

Vardaglig vana. Enligt Robert Ihrfors spelar 80 procent av svenskarna, men av dessa står 5 procent för 70 procent av den totala omsättningen. 2 procent beräknas vara spelmissbrukare. foto: tobias wallström

Vardaglig vana. Enligt Robert Ihrfors spelar 80 procent av svenskarna, men av dessa står 5 procent för 70 procent av den totala omsättningen. 2 procent beräknas vara spelmissbrukare. foto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2008-04-05 04:00
Kommunens alkohol- och drogrådgivning huserar i A7:s gamla sjukhus i Visby. Där arbetar bland andra rådgivaren Ralph Dahlqvist, som varit med och byggt upp behandlingen för spelberoende på ön.
För bara sex år sedan fanns ingen sådan att tillgå. Men spelmissbruk, det fanns.

Mest trav
- Då var det mest trav och tips, bingo bland kvinnorna. Sedan kom automaterna. De var ett gissel för många. Nu är det datorerna som tagit över, med nätpokern och allt det förföriska som döljer sig i detta fenomen, berättar Ralph Dahlqvist.
Statistiken visar att svenskarna genom åren, generellt sett, spelat för ungefär samma andel av inkomsten. Däremot har fler spelformer tillkommit. Just nätpoker bedöms, på grund av sin snabbhet, vara ett av de spel det är allra lättast att bli beroende av.

Kamratstöd
Genom åren har kommunens rådgivare hjälpt ett 30-tal gotlänningar. På sistone har allt fler - och yngre - börjat kontakta dem. Behandlingsmetoderna är i stort sett likadana oavsett beroende, förklarar Ralph Dahlqvist.
- Beroende som beroende. Med spel finns ett tilläggskriterium; man tror hela tiden någon ska lösa de ekonomiska problemen åt en. Det är därför det kan bli så stora skador.
Behandlingen består i regel av samtal kring olika frågeställningar.
- Vi har också fått igång en kamratstödjargrupp på Olofsgården. De träffas varje söndag klockan 16.00 och har öppet för alla med spelproblem av större eller mindre vikt. Det finns också behandlingshem på fastlandet, men det är väldigt kostsamt.
Ralf Dahlqvist konstaterar att man skiljer på problem och beroende.
- Två procent av befolkningen är spelmissbrukare, sedan är det en förfärlig massa som har spelproblem.

300 beroende
Siffran två procent är tio år gammal och grundar sig på den senaste vetenskapliga undersökningen av spelvanor och spelmissbruk i Sverige. Då räknade man med att 128 000 människor mellan 15-74 år var spelmissbrukare. Av dem betecknades var tredje, 40 000 personer, som spelberoende. Utifrån den statistiken finns på Gotland närmare 900 spelmissbrukare och 300 spelberoende. Åtminstone lär det ha sett ut så för tio år sedan, när undersökningen gjordes. Exakt hur många gotlänningar som faktiskt är spelberoende idag, det är omöjligt att säga, menar Ralph Dahlqvist.
- Det här är ju något som sker i det tysta. Man kan ta med sig sin dator på toaletten när alla somnat och sitta där och spela.
Spelar du själv?
- Det är det lilla, på travet. Jag är inte så insatt utan har en liten andel.
Ger den någon vinst?
- Nej, det gör den inte.
Svenskarna spelade
för 36 miljarder
under 2004.
Genomsnittssvensken
spelar för 500-600 kr/år
och storspelaren för
200 000 kr/år.
Staten tjänar omkring
5 miljarder/år på spel.
Chansen att vinna
storvinsten på Joker
är 1 på 10 miljoner
och på Lotto 1 på 6,7
miljoner.
Läs mer
om spelberoende:

www.spelinstitutet.se
www.slutaspela.nu
www.spelochspel-
beroende.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!