Författaren bakom turistrapporten: "Jobbar med fakta"

Den omtalade rapporten om turismens kostnader och intäkter har mött motstånd i flera läger. "Vi jobbar med fakta och beprövade beräkningsmodeller", säger en av rapportförfattarna.

Det kan vara svårt att avgränsa vad som är en turistnäring och inte, konstaterar rapportförfattaren. I rapporten har man utgått från detaljhandel, hotell och restaurang, samt personliga och kulturella tjänster.

Det kan vara svårt att avgränsa vad som är en turistnäring och inte, konstaterar rapportförfattaren. I rapporten har man utgått från detaljhandel, hotell och restaurang, samt personliga och kulturella tjänster.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-12-30 06:03

Den har debatterats flitigt på sistone, rapporten som en gång för alla skulle slå fast om turismen på Gotland smakar mer än den kostar.

Kortfattat blev slutsatsen att besöksnäringen genererar ett årligt överskott på 130 miljoner kronor för Region Gotland, knappt 200 miljoner kronor för staten.

Det kan låta bra, men siffrorna föll inte i god jord – i något av lägren. En glädjekalkyl som blundar för en rad utgiftsposter, menade vissa. En försiktig beräkning som underskattar hur mycket pengar ön drar in på besökarna, menade andra.

På teknikkonsultföretaget WSP, som tagit fram rapporten på uppdrag av Gotlands förenade besöksnäring (GFB), känner man sig trygg i att man landat rätt i sina beräkningar.

– Vi har lång erfarenhet av den här typen av uppdrag, och vi vet hur man får fram datan och vilka modeller som ska användas för att räkna på den. Det handlar om gängse beräkningsnormer som ska göra resultaten jämförbara. Sen kan det vara svårt att avgränsa vad som är en turistnäring och inte, men även där finns en norm för vad som ska räknas in, säger Mats Klingvall, en av rapportförfattarna vid WSP.

GFB anser att ni utgår från nationella mätsätt som inte stämmer överens med bilden på Gotland, samt att ni underskattar hur många turismen sysselsätter här.

– Visst, det kan vara högre än 25 procent, som vi skriver i rapporten, om man inkluderar branscher som vanligtvis inte räknas som turismbranscher. Men då handlar det om antaganden.

Mats Klingvall vill gärna komplicera bilden av turismen och dess roll i ekonomin.

– Tio jobb inom turistnäringen leder till två jobb i andra branscher. Den så kallade multiplikatoreffekten är låg inom besöksnäringen, om man jämför med till exempel industrin. Samtidigt tycks många underskatta den inhemska konsumtionen, det vill säga den som bofasta gotlänningar står för, säger han.

Enligt rapporten utgör besöksnäringen 3,2 procent av den gotländska bruttoregionalprodukten. Lågt i förhållande till hur mycket det pratas om frågan, kan man tycka.

Mats Klingvall väljer att se glaset som halvfullt.

– Rapporten visar att turismen är en plusaffär för ön, det får man inte glömma bort. Och om man jämför hur mycket pengar som den gotländska turismen omsätter med andra turiststarka orter, som Falkenberg, Varberg och Kalmar, då ligger Gotland i topp, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!