Förföljde tjej med hundratals sms och samtal

Under några månader skickade mannen över 700 sms till en ung kvinna. Nu ställs han inför rätta misstänkt för olaga förföljelse och ofredande.

Ofredandet från den åtalade mannen kom via sms eller mms. Han hörde också av sig till kvinnans anhöriga ett stort antal gånger.

Ofredandet från den åtalade mannen kom via sms eller mms. Han hörde också av sig till kvinnans anhöriga ett stort antal gånger.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Gotland2023-10-10 06:45

Det var mellan mars och november 2020 som mannen, som är i 30-årsåldern, kontaktade kvinnan via sociala medier. Enligt åtalet skickade han över 700 sms till henne, trots att hon vid upprepade tillfällen bad honom att sluta. Ett 50-tal av meddelandena var enligt åklagaren även ägnade åt att ”kränka hennes sexuella integritet”. När kvinnan blockerade hans telefon skaffade han nya telefonnummer och fortsatte höra av sig. Han ringde och sms:ade även vid ett stort antal tillfällen till kvinnans anhöriga. I november samma år fick mannen kontaktförbud mot kvinnan.

Nästan två år senare, i maj 2022, åtalades mannen för olaga förföljelse och ofredande men rättegången sköts upp, bland annat för att Gotlands tingsrätt beslutade att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, en undersökning som drog ut på tiden.

undefined
Den åtalade mannen har genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning där hans psykiska hälsa undersöks.

I mars i år kom en ny polisanmälan mot mannen. Enligt åtalet hade mannen ofredat anhöriga till kvinnan genom att ringa dem ett stort antal gånger och lämna röstmeddelanden. Han skickade också ett brev till de anhöriga där innehållet syftade till att de skulle ta tillbaka sina anmälningar. I september i år väckte åklagaren ytterligare ett åtal om ofredande mot mannen.

Mannen förnekar samtliga de brott han åtalats för. I polisförhör säger han ett flertal gånger att han inte minns eller att han inte vill kommentera det som hänt.

undefined
Ofredandet från den åtalade mannen kom via sms eller mms. Han hörde också av sig till kvinnans anhöriga ett stort antal gånger.

Kvinnan har för polisen berättat att hon mått mycket dåligt av det som hänt och att hon har behövt söka psykiatrisk hjälp. Och att många utsatta mår dåligt är något som advokaten Shantu Wahlgren kan bekräfta. Hon är målsägandebiträde till det här brottsoffret och har också haft samma roll i flera andra, liknande mål.

– Att bli utsatt på det här sättet är ju inte bara integritetskränkande utan också skrämmande. De målsägande som jag har haft under åren har flyttat, fått skyddade personuppgifter ibland, varit tvungna att ändra hela sitt liv på grund av det här och mår verkligen inte bra, säger hon.

undefined
”Det är viktigt att du tidigt sätter ner foten och tydligt i skrift talar om att det här är inte accepterat”, är advokat Shantu Wahlgrens råd till utsatta.

Hennes uppgift som målsägandebiträde är att stötta kvinnorna i rättsprocessen. Hon brukar också berätta för klienterna att det är viktigt att de söker hjälp hos en psykolog, terapeut eller liknande. Hon har också ett råd till den som upplever sig vara utsatt.

– Det är viktigt att du tidigt sätter ner foten och tydligt i skrift talar om att det här är inte accepterat och jag vill inte ha kontakt med dig, avslutar Shantu Wahlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!