Förhistoriskt skelett i Cementas kalkbrott
Skelettet av en man som troligen begravdes någon gång under perioden 700-1000 år efter Kristus har hittats i Cementas stora kalbrott väster om Solklintsvägen i Slite. Skelettet upptäcktes av en grävmaskinist i samband med att man med en lastmaskin banade av jord.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto:
Det var alltså när man skulle bana av jord i det sydvästra hörnet av det stora kalkbrottet väster om Solklintsvägen som skelettet upptäcktes.
Mansperson
Länsstyrelsen kontaktades och sedan fick Per Widerström, knuten till Länsmuseet, åka ut och undersöka fyndet.
Efter markarbetet med lastmaskinen, så var inte skelettet helt längre. Men där fanns tillräckligt för att rekonstruera med och Per Widerström tror att det handlar om en man som kan ha varit cirka 1,70 meter lång.
- Jag är ju inte osteolog, men jag grundar min gissning på att skelettet är så kompakt och grovt att det bör ha varit en man. Något mer än skelettdelar har jag inte funnit. Det finns alltså inga fynd i form av föremål som kan ha legat hos den döde. Graven kan ju någon gång ha plundrats, säger Per Widerström.
- Att hitta fynd i det här området är extra roligt tycker Per Widerström.
Området kring Spillings i Othem, där den hittills största silverskatten hittades, och vid Bogeviken är gamla vikingatrakter.
Pusselbitar
Det finns en del få pusselbitar i närheten av den här graven, som finns precis där Spillingsåns utlopp kan ha legat.
- Bland annat har vi en gravgrupp om 3-4 gravar norr om kalkbrottet. Min uppskattning är att den här graven är från perioden 700-1000 år efter Kristus. Det vill säga antingen vendel- eller vikingatid. Det grundar jag på att graven finns cirka tre meter ovanför nuvarande havsnivå. Sådana har enstaka gravar brukar man också kunna finna längs färdvägar, till exempel åar eller vägar, säger Per Widerström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!