Enligt länsstyrelsen på Gotland har klimatförändringarna med torrare somrar och uttorkade vattendrag lett till att återvändande lekfiskar minskat de senaste åren. Därför föreslår nu länsstyrelsen att fredningstiden för havsöring förlängs med två månader och ska gälla mellan den första september och den 31 januari inom 25 fredningsområden runt om på Gotland. Dessutom vill man att det införs en fångstbegränsning på en vild havsöring per dag och fiskare för handredskap och ryssja.
– Nedgången är så pass påtaglig att vi vill sätta in åtgärder i god tid, säger länsfiskekonsult Peter Landergren vid länsstyrelsen på Gotland.
Organisationen Sportfiskanas följer noga länsstyrelsen inventeringar av havsöringen på Gotland och man genomför även egna undersökningar där man bland annat fångar havsöring på väg upp i vattendragen för att leka på hösten.
– Då fångar vi dem i fällor och räknar, väger, mäter och könsbestämmer innan vi släpper dem vidare upp för lek. Där har vi sett att det dalat ganska markant de senaste åren. I år har vi kontrollerat sju olika vattendrag runt om på Gotland och trenden är den samma i alla, säger Lars Vallin, projektledare för fiskevård inom Sportfiskarna region Öst.
Så vad tycker ni inom Sportfiskarna om länsstyrelsens förslag?
– Vi tycker det är ett jättebra förslag, för det behövs. Framför allt förlängd fredningstid tror vi kommer att få effekt, men också att det finns en fångstbegränsning, säger Lars Vallin.
Hur tror du att de här nya förslagen kommer att mottas generellt bland de som fiskar havsöring?
– Jag tror att det kommer att mottas på ett bra sätt bland alla inom sportfisket. Allt tyder på det utifrån de diskussioner som har förts innan. Sen har det varit lite olika bud om vilken nivå man ska lägga sig på, säger Lars Vallin.
Förutom förslagen om förlängd fredningstid och begränsat fångstupptag önskar länsstyrelsen att Gotland också blir ett pilotområde för ett fångstrapporteringssystem för fritidsfiske.
– Vi behöver bättre data för hur mycket fisk av olika arter som faktiskt tas upp. Rapporteringen är också en viktig del i övervakningen av bestånden, säger Peter Landergren.
Det är Havs- och vattenmyndigheten som nu kommer att behandla länsstyrelsens förslag och slutligen fatta beslut i frågan.