Just nu råder brist på barnmorskor i samtliga 21 regioner i Sverige. Tidigare har Gotland varit ett av få län där barnmorskorna inte flyr yrket, men enligt Socialstyrelsens senaste rapport där man kartlagt 22 legitimationsyrken och läkarspecialiteter, så framgår att det nu råder brist även här.
Trots det så får den gotländska förlossningsvården bra betyg i den graviditetsenkät som sedan 2020 besvarats av närmare 600 nyblivna gotländska mammor. Enkäten innebär att kvinnorna under tolv månader under och efter graviditeteten får dela med sig av erfarenheter och svara på frågor om sina upplevelser av mödrahälsovården och förlossningsvården.
Enligt enkäten, som på Gotland hade fjärde högsta svarsfrekvens i landet, kan majoriteten av de gotländska kvinnorna tänka sig att rekommendera sin mödrahälsovård och förlossningsavdelning till någon annan som är gravid. De har även känt sig trygga och bemötta med respekt och värdighet.
– Det är glädjande att så många kvinnor har stort förtroende för oss. Samtidigt ser vi att det finns förbättringsområden. Ett viktigt område som kan förbättras ytterligare är tillgängligheten inom mödrahälsovården samt information och stöd till kvinnor efter förlossningen. De svar som vi fått är viktiga för att vår verksamhet ska kunna utvecklas och bättre möta kvinnornas behov, säger Åsa Hedqvist, verksamhetschef vid Obstetrik och Gynekologi på Visby lasarett.