Lantmäteriet avslutade förrättningen i Stenkumla i slutet av maj i år. Från en jord- och skogsbruksfastighet avstyckades en tomt. I bakgrunden till sin dom skriver Mark- och miljödomstolen: "Det framgår inte av förättningsakten att fornminne därmed berörts".
Länsstyrelsen i Gotlands län överklagade beslutet om fastighetsbildning. I överklagandet påpekade länsstyrelsen att det finns en fornlämning registrerad i Fornsök på stamfastigheten, en rund stensättning/grav med tio meters diameter och en halv meters höjd.
Enligt kulturmiljölagen är det förbjudet att rubba, ta bort, täcka över eller genom bebyggelse och planteringar ändra eller skada en fornlämning. Till en fornlämning hör, citerat ur domen: "ett så stort område på marken som behövs för att bevara fornlämningen och ge den tillräckligt utrymme med hänsyn till dess art och betydelse".
Därför vill länsstyrelsen inte se gränsbestämningar som gör att skyddet kan hotas. Vid ett tillsynsbesök konstaterade länsstyrelsen att en av lantmäteriets punkter för den nya fastigheten låg inom det område som är skyddat enligt kulturmiljölagen.
Länsstyrelsen har gjort bedömningen att förrättningen kan genomföras, men då måste gränspunkten flyttas. Mark -och miljödomstolen undanröjer Lantmäteriets fastighetsbildningsbeslut och återförvisar förrättningen för förnyad handläggning – i enlighet med vad länsstyrelsen yrkat.