Fornlämningarna ska bevaras och bevakas

Under hösten har extra resurser satsats för att stoppa plundringar av fornfynd på de gotländska åkrarna.
- Vi har fått pengar av Riksantikvarieämbetet för att bygga upp ett nätverk, berättar Majvor Östergren som är tillförordnad länsantikvarie på Gotland.

Gotland2005-12-13 06:00
Syftet är att starta ett samarbete för att bevara och bevaka de fornlämningar som ligger kvar i marken. Länsstyrelsen, polis, åklagare och LRF är några organisationer som deltar i arbetet för att hindra att värdefulla föremål försvinner.
En kartläggning har gjort av arkeologer för att undersöka hur mycket som finns kvar av det som lämnats i samband med tidigare gjorda utgrävningar.
- På vissa platser har många föremål försvunnit. Det går att se att de inte är mycket kvar i marken, säger Majvor Östergren.

Amerikansk nätfirma säljer
En varningssignal på att föremål hamnade i orätta händer, var när man upptäckte att mängder av stulna äldre gotländska föremål, såldes via internet. I ett fall var det närmare 100 vikingafynd som bjöds ut av en firma från USA.
Spännen, ringar, pilspetsar och metallföremål är exempel på sådant som kan finnas till salu på nätet. Att köpa stulna fornfynd är förstås olagligt, men det är väldigt svårt att bevisa brottet.

700 vikingafynd
På våren när marken är nyplöjd söker tjuvarna igenom jorden med hjälp av metalldetektorer. Oftast görs det direkt efter sådden. Spåren efter tjuvarna är lätta att se.
- Hade vi tid, skulle vi kunna ta många på bar gärning. Det är enda sättet att få fast tjuvarna, säger Majvor Östergren.
På Gotland finns det många ställen där man kan leta efter fornfynd.
- Vi har gjort över 700 vikingatida skattfynd, säger hon och berättar att chansen att hitta värdeföremål i backen här är stor.
Handeln på nätet ökar och det innebär också större möjlighet at sälja stulna fornfynd. I dag går det att hitta många unika föremål genom internet.
Riksantikvarieämbetet skapar nu ett register med föremål som saknas för att underlätta spaningsarbetet och försöka hindra att vårat kulturarv försvinner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om