Fornsalen säljer hus från 1200-talet
För ett par decennier sedan hade Riksantikvarieämbetet verksamhet i huset. Kanske blir det så igen? Trappstensgavelhuset med anor från 1200-talet är till salu och samtidigt letar Riksantikvarieämbetet efter lokaler i Visby.
Byggnadsminne
Exteriört är huset byggnadsminnesförklarat medan interiören huvudsakligen är från 1930- och 40-talet och uppbyggd efter en brand.
Den främsta anledningen till försäljningen är att Fornvännerna behöver pengar, i första hand till den planerade ombyggnaden av museets entré.
- Det finns flera skäl, säger länsmuseichefen Anki Dahlin. Huset är väldigt dyrt i drift. Och det är få som sitter där, vi utnyttnjar det inte alls fullt ut. Sedan är det detta med pengar. Vi behöver pengar till ombyggnaden och vi behöver även lägga en summa till föreningens kapitalet; vi behöver en buffert.
Utgångspris: Nio miljoner
Utgångspriset för fastigheten är satt till nio miljoner kronor.
- Vi är måna om att det blir en ägare som tar väl hand om fastigheten, fortsätter Anki Dahlin.
Riksantikvarieämbetet är ju på väg till Visby, skulle inte det vara en lämplig köpare?
- Nja, fast jag skulle nog hellre se att det blir något mer publikt i huset, hotell eller restaurang kanske, säger Anki Dahlin.
På Riksantikvarieämbetet tar man, när GT ringer, tacksamt emot tipset om att den anrika fastigheten i Visby är till salu.
- Vi var i Visby tidigare i veckan och tittade på en del lokaler men då nämnde man inget om det här huset, säger kanslichefen Eva Lejbrant.
Hon känner till huset och tycker det är en fantastisk byggnad.
- Men det blir för litet, säger hon. Vi måste ha rätt stora ytor eftersom vi även ska ha plats för konserveringsateljeer.
Entré från gården
Fornsalens planerade om- och tillbyggnad kommer dock att kräva betydligt mer pengar än vad enbart försäljningen av trappgavelshuset inbringar.
24 miljoner kronor är totalsumman beräknad till. För de pengarna ska man få helt ny entré från gården, café och presentbutik i anslutning till entrén och även ett nybygge för Spillingsskatten; en tillbyggnad utanför nuvarande skattkammaren så att silverskatten kan få en permanent och säker plats.
Ökad tillgänglighet
- Ombyggnaden handlar främst om att öka tillgängligheten. Alla ska kunna ta sig in, runt och kunna tillgodogöra sig allt vad museet har att erbjuda. Museet vill vara en attraktiv kulturmötesplats som stärker kulturturismen, säger Anki Dahlin.
Finansieringen är nästan klar.
Det är Gotlands kommuns medverkan som fortfarande är lite osäker, men i onsdags tillstyrkte i varje fall kultur- och fritidsnämnden museets ansökan om 3,5 miljoner kronor.
Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen som är den instans som beslutar.
Byggstart i höst?
Från Boverket har man fått klart med 6,5 miljoner kronor, Wilhelmina von Hallwyls Gotlandsfond bidrar med 5 miljoner kronor och man räknar även med 3,5 miljoner kronor från EU:s Mål 2 öarna.
Och själv skjuter föreningen Gotlands fornvänner till 5,5 miljoner kronor.
Om planerna går i lås blir det byggstart i höst och 2007 ska det "nya" museet stå klart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!