Försåg cementfabriken med torv för 60 år sedan
"Det var dom, dom, dom, som i allra första handkom att rädda vårt kära fosterland"Så sjöng ett gäng sega gubbar om sig själva när de i onsdags besökte Cementa för en riktig nostalgitripp.Sångtexten är måhända aningen överdriven, men fullt klarlagt är att de församlade männen för sextio år sedan satsade mycket svett och möda för att skaffa fram torv till bränsle till dåvarande Slite Cement.
Många sökte sig frivilligt till myren för att gräva torv under krigstiden. Det var ett sätt att tjäna pengar för den som orkade suga i ordentligt. För ett tufft jobb var det.
Någon frivillighet kan man inte tala om från de församlade veteranernas sida. När dessa herrar hade mönstrat för värnpliktstjänstgöring sattes den dåvarande tjänstepliktslagen i kraft och alla 43:or (födda 23, och inmönstrade 1943) blev beordrade att medverka till att trygga landets bränsleförsörjning. De som hamnade i torvgänget ålades att göra en insats som motsvarade en förtjänst på 800 kronor.
Timbetalningen den här tiden låg för männen på 99 öre per timme. Men det fanns ackordsarbete också.
För mig tog det 62 åttatimmarsskift att tjäna ihop summan, berättade Henry Lindkvist, en av de sega gubbarna.
Rune Lindenfalk är en annan av veteranerna och han kunde berätta att det tidvis var mellan 300 och 500 personer igång med torvbrytning på Martebo myr. Någon har kallat det för ett gotländskt Klondyke.
Det var stor omsättning på personal och det var många lycksökare som kom dit. Men många slutade efter kort tid, troligen på grund av att det var ett fysiskt mycket krävande jobb.
<span class=MR>Spioner</span>
Rune Lindenfalk hade som uppgift att räkna ut lönen och han fick en dag uppdrag av chefen att snabbt räkna ut den aktuella lönen för två utpekade personer. Det visade sig att de var spioner, som var lika intresserade av att ta markprover på myren som att bryta torv. Kunde det vara förutsättningarna för en kommande luftlandsättning som undersöktes?
De två spionerna tog också reda på så mycket som möjligt om de i Havdhem internerade flyktingarna som jobbade på myren.
43-orna utgjorde en särskild kategori på myren och de bodde i åtta baracker med tolv man i varje. Till varje barack hörde en kocka.
Barackarena blev sedermera bostäder i Slite.
<span class=MR>Bland loppor och huggorm</span>
En återkommande fråga som hördes när veteranerna samlades var frågan om vart de sextio åren tagit vägen. Tiden har runnit fort undan sedan 43-orna "räddade vårt arma fosterland".
På melodin Bohus bataljon sjöng de också:
"Mönstra in till det stora äventyr,
ut på "Torven"i Martebornas myr,
där bland loppor och bland huggorm
och bland en och annan snok
var vi med om en minnesvärd epok".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!