Försäljningen av Forsagården har hävts - köparna kunde inte betala
Köpet av Forsagården i Lärbro har hävts. Det var köparna själva som i ett brev till kommunstyrelsen bad att köpet skulle gå tillbaka. Anledningen är att företaget inte klarar av att finansiera affären.- Vi har gått med på att häva köpet, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren.
- Jag vet ingenting mer om det där än vad jag har läst och hört, säger Jan Lundgren. Men jag kan tänka mig att bankerna dragit öronen åt sig efter att media skrivit om affären.
Men borde inte kommunen bättre kolla upp vem man gör affärer med?
- Vi har enbart haft med köparna att göra, säger Jan Lundgren. Vilka de i sin tur hyr ut till är inte något som vi lägger oss i.
Åter till salu
Nu är Forsagården alltså åter på försäljningslistan. Köpeskillingen är 250 000 kronor.
- Vi har inte längre någon nytta av lokalerna, säger Jan Lundgren.
Ekonomin börjar se bättre ut för Gotlands kommun. Prognosen för 2005 pekar mot ett mindre överskott på nio miljoner.
Ekonomin åt rätt håll
- Det är inte mycket, men det är i alla fall på väg åt rätt håll, säger Jan Lundgren. Vi omsätter ju fyra miljarder, så vi skulle naturligtvis vilja se en större plussiffra än så.
De minskade skatteintäkterna är en av de faktorer som påverkar bokslutet för året. Jämfört med året innan har intäkterna minskat med nio miljoner kronor.
Kan inte andas ut
- Det är det allmänna ekonomiska läget i landet som gör att skatteintäkterna blir mind-re, säger Jan Lundgren. Men det finns även andra frågetecken som semesterlöneskulden och nämndernas samlade resultat. Så än kan man inte andas ut.
Enligt prognosen kommer nämndernas helårsavvikelse att hamna på 23 miljoner. Då är det hälso- och sjukvårdsnämnden som dras med det största underskottet på 31 miljoner kronor. Social- och omsorgsförvaltningen kommer enligt prognosen att hamna på minus tre miljoner och räddningstjänsten på minus en. Ledningskontoret, konsult- och servicekontoret samt tekniska nämnden bidrar med plus i det ekonomiska protokollet. Övriga nämnder räknar med att hamna på noll.
Fenomenalen räddad
Det blev som man tänkt sig när det gäller Fenomenalen.
Verksamheten räddas genom att huvudmannaskapet överförs från barn- och utbildningsnämnden till Länsmuseet. Barn- och utbildningsförvaltningen står för personalen, vilket motsvarar ett värde på cirka 400 000 kronor.
Därtill får Länsmuseet ett extra kommunalt bidrag med 350 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!