Försäljningen av kortet går trögt
Gotlandskortet Gotland Card blev ingen succé, denna första sommar.Målet var 6 000 sålda kort men dit har man inte nått på långa vägar.Två miljoner kronor har kortet kostat.
Foto:
Ess i ärmen
Men ansvarig turistchef Anders Murat vill inte avslöja hur många kort man sålt, inte ännu, det är ännu några veckor kvar på säsongen.
Och projektledaren Leif Wictorén säger att han har några ess kvar i rockärmen, det handlar om att sälja till kongressgäster.
Men när man frågar några av dem, som ger rabatter, står det klart att kortet inte varit någon större framgång.
På länsmuséet, där kortet ger procent i butiken, säger till exempel Regina Hallberg, att kunderna i stället frågar efter rabatt på entrébiljetten.
Hon säger att man på länsmuséet själva informerar om kortet, men inte får sälja det, vilket hon önskar att man fick.
I Lummelundagrottan ger kortet rabatt på grottäventyr, vilket inte varit särskilt efterfrågat.
- De som satsar på äventyret är i 20-30-årsåldern och verkar inte bry sig om kostnaderna. Det hade varit bättre att satsa på barnfamiljer och äldre i stället, tycker Mattis Wahlby, som jobbar i grottan.
Ett kort i hamnen
På restaurang Smakrike i Ljugarn får kortinnehavaren rabatt på maten. Men Rickard Hasselblad säger att ytterst få använt sitt kort där.
I gästhamnen i Visby, som själva får sälja kortet, har Linda Länn under hela sommaren endast sålt ett kort och tagit emot tre, för att mot rabatterat pris hyra ut motorcyklar och mopeder.
- Det är inte bara jag som jobbar här, så några till handlar det kanske om, men inte är det många som använd Gotland card här, säger hon.
Varför har det gått så trögt?
Projektledaren Leif Wictorén säger att beslutet om kortet kom så sent, i maj, att man inte hunnit med att marknadsföra det. Det går endast att köpa på Turistbyrån, på färjorna, i gästhamnen samt i Stockholm, vid Gotland City. Till det kommer en hemsida.
Turistchefen Anders Murat säger dock att det visst finns pengar för marknadsföring, men att informationen om kortet inte hann komma med i de tryckta broschyrerna denna sommar. Han säger att detta första år är ett test, att man prövar sig fram.
Fyra miljoner
Wictorén säger att sommaren dock gett erfarenheter av hur man bättre ska använda tekniken nästa sommar.
Till nästa år hoppas båda att kortet ska kunna erbjuda gratiserbjudanden, inte minst bussresor. Men då blir också kortet dyrare.
Gotlandskortet finansieras av en rad intressenter, som satsar totalt fyra miljoner kronor under två år. Kommunen står för hälften, en miljon kronor årligen. Resten kommer från Destination Gotland, Turistföreningen, Trac Technology samt intäkterna från kortförsäljningen.
Kortet kostar 95 kronor och ger rabatter på ett 40-tal restauranger, affärer, museer, aktivitetsföretag, taxiföretag etcetera.
Kortet gäller från mitten av juni till sista augusti.
Syftet, förutom att ge kunderna bättre priser, är att ge Turistföreningen information om kunderna, via den hemsida de registrerar sig på.
Målet för i år var 6 000 sålda kort.
Kortet gäller från mitten av juni till sista augusti.
Syftet, förutom att ge kunderna bättre priser, är att ge Turistföreningen information om kunderna, via den hemsida de registrerar sig på.
Målet för i år var 6 000 sålda kort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!