Försenad kabel hämmar vindkraftsutbyggnaden

Enligt Maud Olofsson är inte den nya elkabeln mellan Gotland och fastlandet klar förrän 2017.
-  Det är risk att vi hinner tappa tempo tills dess, säger regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S).

Gotland2011-01-19 04:00

Riksdagsledamot Gustav Fridolin (MP) har frågat närings- och energiminister Maud Olofsson (C) om tidplanerna och förutsättningarna för vindkraftens utbyggnad på Gotland. I sitt svar hänvisar ministern till Svenska kraftnäts tidsplan, där den första etappen av den nya förbindelsen beräknas vara färdig under 2017.

"Det är bra att vi får besked, men jag hade önskat att man lade ner mer energi för att få till stånd förbindelsen fortare", skriver Gustav Fridolin.


Tappar tid
Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson välkomnar beskedet, men anser samtidigt att datumet ligger för långt bort i tid. Gotland riskerar enligt honom att tappa värdefull tid innan de första delarna av kabelförbindelsen kan tas i bruk.

-  Vi får försöka påverka departementet och Svenska kraftnät. Det har varit vår väg hittills och är det även i fortsättningen, säger Åke Svensson.

Kabeln är en förutsättning för utbyggnaden av vindkraften på ön. Enligt visions- och planarbeten för utvecklingen av Gotland är målet att öka utbyggnaden av vindkraftverken. Enligt beräkningarna i översiktsplanen för Gotlands kommun 2010-2025 innebär en fullt utbyggd vindkraftssatsning större omsättning jämfört med både turismen och de areella närningarna. Driftsäkerhet och arbetstillfällen är andra vinster den nya kabeln beräknas föra med sig.

Enligt beräkningarna i kommunens översiktsplan "Bygga och bo" 2010-2025 skulle en utbyggnad fullt ut av vindkraften på Gotland årligen under en tioårsperiod innebära 138 nya arbetstillfällen för att bygga ut vindkraften, och ytterligare 155 nya arbetstillfällen för drift och underhåll. Kostnaden för den nya kabeln beräknas till mer än tre miljarder kronor. Redan i dag exporteras Gotländsk el från vindkraftverken till fastlandet, men kapaciteten i kabeln är betydlig mindre än de exportmöjligheter som finns redan i dag, enligt Göran Bylund, projektansvarig, Ownpower AB och representant för Ownpower Gotlands 300 andelsägare i vindkraftverk.

Risken enligt honom är att Gotland för varje år som går kommer längre bort från utvecklingsmöjligheterna som vindkraften för med sig.

-  Det innebär att det blir mer komplicerat. Det påverkar planerna för samarbetet med markägarna och arrendekontrakten. Allt hamnar längre bort och det innebär fler osäkerheter, säger Göran Bylund.

Runt 2 000 personer på Gotland har del i vindkraftssatsningar. Gotland skulle kunna bli en av landets viktiga elproducenter inom vindkraften. Utbyggnaden skulle innebära ett ekonomiskt uppsving för hela ön, tror Göran Bylund.

-  Det öppnar för eget ägande. Det skulle innebära ränta på pengarna, och att vi får en egen gotländsk näringsgren. Vi skulle värna vår egen framtid mer.

Beskedet om starten 2017 innebär en försening på två år jämfört med Svenska kraftnästs tidigare plan. Göran Bylund är positiv till att Maud Olofsson satt tidsramar för satsningen, men han beklagar samtidigt att projektet blir klart senare än beräknat.

-  Nu faller sex år bort i  stället för fyra. Det innebär att vi tappar 50 procent mer tid, det krävs mycket pengar för att få tillbaka skjutsen i ytterligare två år, säger Göran Bylund.

Vindkraften på Gotland

Cirka 25 procent av den totala elförbrukningen på Gotland kommer från vindkraft. I landet står vindkraften för 2-3 procent av den totala elkonsumtionen.

I dag finns 140-150 vindkraftverk på Gotland. Målet är en utbyggnad till 400-500 vindkraftverk.

Vindkraftinvesteringen beräknas till cirka åtta miljarder kronor. Satsningarna på vindkraft i landet beräknas till 45 miljarder.

Källa: Bygg Gotland, Energimyndigheten och Svensk vindenergi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!