I december meddelades att Gotland skulle få 4 600 doser från Pfizer och 18 400 doser från Astra Zeneca under februari. Men Astra Zenecas vaccin ska inte ges till personer över 65 år och dessutom är det oklart hur mycket vaccin Astra Zeneca kommer att leverera. Det enda som är säkert är att det blir betydligt mindre än utlovat.
– Vi vet inte hur mycket vi får i februari, vi vet inte ens när vi får första leveransen. Preliminärt kan vi kanske få en leverans i mitten av nästa vecka, men inget är bekräftat. Kanske vi kan få 500 doser i en första leverans – och det är inte mycket, säger vaccinsamordnare Christine Senter.
Kontentan är att vaccineringen av de äldsta kommer att försenas.
– Det är tydligt från Folkhälsomyndigheten att vi ska prioritera de allra äldsta, men det är svårt när vi inte har tillräckligt med vaccin just nu som passar.
Enligt Folkhälsomyndigheten toppar Gotland listan över andel av befolkningen som vaccinerats i procent, 6,6 procent eller totalt 3236 stycken. Detta jämfört med landets övriga regioner, siffrorna från den 4 februari. Men man både vill och kan vaccinera fler och snabbare om man får leveranser.
Än så länge är det personer över 80 år som står i tur att vaccineras på Gotland, vissa personalgrupper samt personer med hemtjänst/hemsjukvård som ännu inte vaccinerats. Men beskedet att Astra Zenecas vaccin endast ska ges till personer under 65 år, därför att man inte vet hur effektivt det är på äldre personer, ställer till det.
– Vi kommer få använda det vaccinet till personer i Fas 2 som har LSS-insatser eller personlig assistansersättning, där är många under 65 år. Vi har också vårdpersonal och LSS-personal som ingår i Fas 2.
Det är alltså inte aktuellt att vaccinera personer i Fas 3 tidigare.
– I dagsläget har vi tillräckligt många under 65 i Fas 2 och inte tillräckligt mycket vaccin för att vi ska behöva hoppa mellan faser. Men vi hade ju önskat att vi kunnat vaccinera de allra äldsta i ett högre tempo.
På torsdagen justerade Folkhälsomyndigheten prioriteringsordningen i de olika vaccinationsfaserna. Inga ändringar i Fas 1, men väl i övriga.
– Det blir en liten justering av Fas 2, där vi nu ska inkludera 65 år och äldre i stället för som i dag 70 år och äldre. Det betyder att fler personer ska inkluderas i den fasen.
Nytt är även att personer som får dialys och personer som transplanterats ska ingå i Fas 2. Tidigare har alla medicinska riskgrupper varit i Fas 3.
I Fas 3 prioriteras personer 60-64 år i riskgrupp, därefter resterande 60-64 år och sedan personer 18-59 år i riskgrupp.
I Fas 4 vaccineras allmänheten, 18-59 år.