Försiktighet och "stuprör" inom regionen

Stolthet i arbetet – men även rädsla för att göra fel och inslag av "nånannanism". Så beskriver tjänstemännen regionen som arbetsplats, enligt en ny rapport.

Regiondirektör Peter Lindvall vill få till mer samverkan inom regionen och skapa en mer attraktiv arbetsgivare.

Regiondirektör Peter Lindvall vill få till mer samverkan inom regionen och skapa en mer attraktiv arbetsgivare.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Gotland2020-01-13 06:21

Hösten 2018 formulerades målet "ETT Region Gotland", ett utvecklingsarbete som ska föra de 6 700 medarbetarna närmare varandra och göra att Region Gotland upplevs mer som en enhet.

Man vill identifiera ”minsta gemensamma nämnare” för organisationens – ofta vitt skilda – arbetsområden och få fler att jobba mot samma mål.

Första steget var en kartläggning över nuläget och utmaningarna, som nu har presenterats.

Där nämns bland annat en "försiktighet" inför att fatta beslut, bland tjänstemän inom flera förvaltningar. Enligt rapportskrivarna grundas den inställningen på tre olika saker; rädsla för att göra fel, bristande uppbackning från chefer och politiker samt medias hårda bevakning av regionens förehavanden.

– Jag tycker läget är bra beskrivet i rapporten. Gällande det här finns det två sidor. Å ena sidan ansvarar vi för skattemedel och då är försiktighet bra. Men om det handlar om en rädsla för att misslyckas är det mindre bra och något vi måste jobba med framöver, kommenterar regiondirektör Peter Lindvall.

Vidare beskrivs en kultur av "nånannanism", ett uttryck för att inte ta tag i saker som någon annan lika gärna kan göra – och ett uttryck som rapportskrivarna har stött på flera gånger.

Ett relaterat uttryck som återkommer är "stuprörstänkande", det vill säga att "tänka lite väl smalt kring en fråga som egentligen kräver bredare lösningar". Eller att sköta sitt och skita i allt annat, om man så vill.

– Vi har en stor och komplex verksamhet. En del av det där kan handla om ödmjukhet också, att inse att en viss fråga kanske inte är mitt bord, säger regionens HR-chef Lotta Israelsson.

Det finns positiva bitar i dokumentet också. Bland annat nämns en stark lojalitet inför själva samhällsuppdraget och inför medborgarna.

– Man värnar om sitt jobb och det finns mycket stolthet. Sedan finns det en del som inte är bra också, säger Lotta Israelsson.

Hon tycker dock att innehållet i rapporten inte ska ses som något facit:

– Det som har framkommit nu är början, inte slutet, och ger ett underlag för arbetet. Syftet är inte att göra förenklade analyser av rapporten i sig.

Nästa steg i arbetet är att förvaltningscheferna ska gå igenom materialet och föreslå vilka åtgärder som behövs på respektive avdelning.

– Vi kommer också att vända oss till politiken, som ju är våra yttersta uppdragsgivare, säger Peter Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!