Forskare: Det är framtiden för öns små bryggerier

Gotland är bryggeritätast i landet, men den rika floran av lokalproducerad öl kan krympa. Nu har tre forskare utrett hur den kan fortsätta blomstra.

Nicklas Guldåker är projektledare för rapporten "Hantverksbryggerinäringens samverkan och betydelse för små och medelstora företags tillväxt på Gotland – en förstudie".

Nicklas Guldåker är projektledare för rapporten "Hantverksbryggerinäringens samverkan och betydelse för små och medelstora företags tillväxt på Gotland – en förstudie".

Foto: Montage

Gotland2020-10-04 17:18

De gotländska hantverksbryggerierna har bara blivit fler och fler på senare år. Forskaren Nicklas Guldåker och två medförfattare lägger nu fram en gedigen undersökning av hur näringen ska kunna utvecklas. 

– Tio eller elva hantverksbryggerier har startats på Gotland, men några har försvunnit. Vi kommer sannolikt se att bryggerier avvecklas eller slås ihop framöver, säger Nicklas Guldåker, som är kulturgeograf. 

Mellan 2012 och 2013 exploderade antalet små bryggerier, men sedan 2018 har antalet planat ut. 

– Bryggerier som är små kan komma att köpas upp av jättar i branschen. En utveckling där det större företaget tar över, men behåller varumärket, säger Nicklas Guldåker. 

Att brygga öl på ett hantverksmässigt sätt är mycket arbetsintensivt. Det är ett slitsamt arbete att vara bryggare och forskargruppen konstaterar att det främst är lite äldre män som startat de gotländska bryggerierna. 

– Det är ett väldigt tungt jobb. Om de små bryggerierna ska gå upp i skala så är det också en oerhört kostsam process, men man kan bli tvungen till det för att kunna gå upp i produktion och kunna tjäna pengar på det, säger Nicklas Guldåker. 

De gotländska bryggeriföretagen har en samarbetesförening där betydelsen av Gotlands Bryggeri och Johan Spendrup lyfts fram. Mindre aktörer har kunnat få tillgång till kostsam testutrustning från Spendrups. 

– Transporter är ett område där samarbetet kan utvecklas. Att en bryggare sitter och kör ut två lådor öl till en restaurang är knappast effektivt. 

Det brukar krävas ett befolkningsunderlag, en marknad på 30-40 000 människor för att ett bryggeri ska kunna överleva på sikt. Forskarna bakom studien konstaterar att Gotlands ställning som turistort ger förutsättningar för att fler bryggerier ska kunna finnas på ön. 

Man går också på djupet med hur lokala de gotländska ölerna egentligen är. 

– Varukedjan är väldigt global inom den här näringen. Ingredienser från USA, Nya Zeeland, Sydafrika, Sydamerika och en rad europeiska länder används. Det vore mycket intressant att se vilken primärproduktion som kunde förläggas till Gotland. Vissa ingredienser produceras redan lokalt, på Lilla Bjers, som exempel, säger Nicklas Guldåker. 

De många små lokala bryggerierna ska också ha påverkat bilden av Gotland. 

– De har definitivt stärkt det gotländska varumärket. Framför allt bland dem med ett kulinariskt intresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!