I april var forskare från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på Gotland för att samla in jordprover från olika platser på Gotland. Detta för att kunna undersöka huruvida dessa jordprover innehöll ägg från olika aggressiva myggarter.
Nu har proverna analyserats, och forskarna har kunnat konstatera att det finns en del av den aggressiva vårsvämmyggan i våtmarkerna på det gotländska inlandet, vilket P4 Gotland var först att rapportera om.
– Det här är fortfarande preliminära resultat, men på många platser där det finns lövträd har vi kunnat hitta ägg från vårsvämmmyggan. Där det finns barrskog har vi däremot inte kunnat hitta dem, berättar Anders Lindström, forskare på SVA.
Även om det fanns relativt gott om ägg från vårsvämmyggan i dessa jordprover så var det ingenting mot mängden ägg som hittades i proverna som togs längs med Gotlands östkust. Här handlar det dock om en annan art, nämligen den precis lika aggressiva kustmyggan.
– Proverna vi tog är ungefär 15 gånger 15 centimeter, och i ett av proverna från kusten kläckte vi 5 492 larver. Det är extremt mycket. Som jämförelse så brukar det i proverna som tas vid Dalälven som mest kläckas runt 700 larver.
Vad innebär det här mer konkret?
– Man ska komma ihåg att det inte är såhär hög koncentration överallt, men konkret så innebär det ju att om det blir högvatten i Östersjön så finns det potential att det kan kläckas väldigt mycket mygg. Och den här kustmyggan har samma beteende som vårsvämmyggan, som är väldigt aggressiv och kan upplevas som väldigt besvärlig.
Forskarna från SVA är just nu tillbaka på Gotland för delge Länsstyrelsen på Gotland om resultaten från undersökningen, samt utbilda dem om myggen.
– Vi diskuterar bland annat hur man kan hantera problemet med myggen, säger Anders Lindström.
Och hur kan man hantera det då?
– Det har vi inte kommit fram till ännu. Vid Dalälven har man använt ett medel som heter BTI. Det är en metod som fungerar just där och då, men problemet finns ju kvar nästa år. I dagsläget så finns det inget sätt som man med gott samvete kan använda i naturen för att få bort myggorna permanent.
– Förhoppningen är att vi med den här undersökningen ska få en bättre överblick över tid, och att bilden över vad man kan göra ska klarna med hjälp den, avslutar Anders Lindström.