Forskare tror på nya gångar i Lummelunda
Just nu görs stora ansträngningar för att hitta nya delar av Lummelundagrottan.Ett 20-tal grottforskare förbereder en expedition mot de innersta delarna. - Jag är övertygad om att det finns mer att hitta, säger Anders H. Lindén, bergsingenjör och speleolog.
Klurar. Anders H. Lindén i vitt och Niklas Konstenius har funderat över hur Lummelundagrottans gångar följer sprickbildningen i berggrunden. Båda tror att grottan fortsätter efter Sifonkatedralen, där kartan på golvet slutar.
Foto: Bengan Zettergren
- Under veckan ska vi ta oss in till Sifonkatedralen, som är så långt man kommit. Vi tror att det ska gå att gräva ut en passage till djupare gångar där, säger Anders H. Lindén.
Tre grottforskare ska ta sig två kilometer in i grottan för att gräva.
- Det handlar om att krypa den sträckan. Sedan ska vi övernatta inne i Sifonkatedralen. Tält och sovsäckar kommer att hissas ner genom ett borrhål, dessutom ska datorer och annan utrustning ner, säger Niklas Konstenius, expeditionsansvarig.
Han och de andra två i expeditionen kommer att befinna sig 14 meter under markytan, luftpumpar kommer att hissas ner genom ett borrhål till Sifonkatedralen.
- Det är för att förse dem med frisk luft och föra ut den skämda.
Den sista etappen fram till Sifonkatedralen är den mest kritiska delen. Grottforskarna som ska genomföra expeditionen måste ta sig genom ett flera meter långt vattenlås, men de har ingen dykutrustning.
- Vattnet kommer att pumpas ut och nu håller alla fingrarna för att pumparna ska hålla, säger Anders H. Lindén.
Gotlänningen Mikael "Rauken" Persson ingår i expeditionen och han har förberett sig noga för inträngningen i Lummelundagrottans innersta.
- Jag har sovit ensam i en grotta uppe i Lappland, i Björkliden. Det var riktigt kallt och man frös trots dubbla sovsäckar. Det är fukten som gör det. Men det är värt allt, jag är säker på att det finns något där inne.
När de tre expeditionsmedlemmarna tagit sig in i Sifonkatedralen ska de gräva bort grus och pumpa ur vattnet i en passage som tros leda till ännu oupptäckta delar av grottan.
- Ser man till hur sprickorna i berget går så är det helt logiskt att grottan fortsätter i den riktningen, säger Anders H. Lindén.
Niklas Konstenius arbetar som systemvetare när han inte utforskar grottor. Han kommer att sköta tekniken och expeditionen ska gå att följa via webbkamera. Om expeditionen hittar nya gångar kommer det också att vara en internationell sensation.
- Grottforskningen är större utomlands än vad den är i Sverige, säger Anders H. Lindén.
Om allt går enligt planerna kommer nya rön om Lummelundagrottan att presenteras på torsdag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!