Forskning och samtal kring sägner och kulturarv

I går fylldes Gotlands högskola av människor från 34 olika länder och kulturer. Alla har de kommit för att diskutera och lära mer om sägner, kulturarv och ett föränderligt samhälle under en fem dagar lång världskonferens.
Sägner, menar etnologiprofessorn Ulf Palmenfelt, kan lära oss mycket om oss själva, om andra och om livet i går, i dag och i morgon.

Gotland2003-08-14 04:00
Världskonferensen arrangeras av ISFNR, International society for folk narrative research. Dess president Galit Hasan-Rokem höll i går ett välkomsttal, där hon poängterade sägnernas betydelse för vår identitet, kunskap om oss själva och andra och om vikten av att främja friheten att få leva enligt sin kulturella tillhörighet.
Att konferensen hamnade just i Visby menade hon är Ulf Palmenfelts förtjänst. Han är professor i etnologi och prefekt på institutionen för kultur och samhälle och i fjol deltog han på en annan ISFNR-konferens i Australien, där han lyckades få unisont bifall till att förlägga den här konferensen just i Visby.
Just därför är ett tema nytt: öar och deras berättelse. Det tog Owe Ronström, professor i etnologi och folkmusiker fasta på. Han bjöd åhörarna på en kortversion av Gotlands historia, från Gutasagan via den blomstrande medeltiden fram till hur det särskilda ö-läget präglar Gotland och gotlänningarna i dag.
Övriga två teman är samhälle i omvandling och kulturarv. Under de huvudrubrikerna kommer närmare 120 deltagare från över 30 nationer att under fem dagar att genomföra ett 80-tal olika föreläsningar och diskussioner på högskolan.
Samtliga är öppna för allmänheten.
Några av de ämnen som kommer att beröras är svenskar i lettisk folklore, sägners roll för moralen, att komma till och att lämna en ö, Robin hood, krig som en livets vändpunkt och sägnernas utrotning. Forskning kommer att blandas med sägner och yttersta allvar med skratt, trodde och hoppades Ulf Palmenfelt.
Konferensens tema och vissa titlar må låta lite märkliga, men egentligen handlar det om något vi alla är en del av och känner till.
Allt från Gutasagan till "råttan i pizzan" är berättelser som föds och förs vidare i folkmun. Syftena kan vara många, men alla vittnar de om någon form av kulturell och social identitet och förhållningssätt till oss själva, vår omvärld, vår historia och vår framtid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!