Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen föreslår att förskolan i östra delen av Visby ska avvecklas våren 2025, vilket P4 Gotland var först att rapportera om. Anledningen är att barnkullarna minskar och det bedöms kosta för mycket för regionen att ha många förskolor med få avdelningar. I Visby beräknas det östra förskoleområdet minska mest, med undantag för Fole förskola som väntas få fler barn i området. I vissa delar av staden ser prognosen annorlunda ut. Västra Visby bedöms ha en stabil tillförsel av barn framöver och det gäller även södra Visby, som har kö på några av förskolorna i området.
Befolkningsprognoserna för hela Gotland visar en minskning på 230 barn i förskoleålder och vissa delar av ön påverkas mer än andra. Förutom förvaltningens faktiska förslag att lägga ner en Visbyförskola bedömer de att norra Gotlands förskoleområde nästan kommer halveras i storlek fram till 2033, om befolkningsprognosen inte förändras. Både Fårösund och Lärbro kan på sikt vara förskolor med endast en avdelning var. Slite förskola har egentligen en kapacitet för fem avdelningar, men kommer enligt prognosen endast ha barn som täcker två avdelningar om tio år. Redan till hösten kommer den förskolan att gå från fyra till tre avdelningar.
Förskolorna på mellersta Gotland verkar drabbas mest av det minskade barnantalet. Det uppges ha varit ett stort tryck på vissa förskolor i området, främst i Roma, Klinte och Sanda, men prognosen visar att det inte kommer finnas tillräckligt med barn till enavdelningsförskolor i exempelvis Eskelhem och Vänge. På södra Gotland anses det fortfarande vara stabilt, men enligt prognosen minskar antalet barn där med. Öja förskola kommer med största sannolikhet inte ha barn så att det täcker en hel avdelning och en viss minskning väntas även ske i Hemse, där det i dagsläget finns flera förskolor.
Förvaltningen vill fortsätta att se över befolkningsprognoserna och förskoleorganisationen på ön för att kunna hålla en balanserad budget under den kommande tioårsperioden. Att stänga förskolan Klubbsvampen beräknas årligen spara in 846 000 kronor på lokalkostnader och städpersonal. Förslaget om nedläggningen tas upp i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott den 21 augusti.