Förskolan kan behöva spara 6,6 miljoner

Inför nästa år står Regionen med stora sparkrav. Skolan väntas stå för den största effektiviseringen och just förskolan föreslås få det första betinget på 6,6 miljoner.

 År 2018 var kostnaden för förskolan på Gotland 14,9 procent högre än referenskostnaden.

År 2018 var kostnaden för förskolan på Gotland 14,9 procent högre än referenskostnaden.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland2019-11-18 09:14

I fredags skrev GA om de utmaningar som Regionen har framför sig gällande måndagens budgetbeslutet och besparingarna som medföljer. Sammanlagt är det 60 miljoner kronor som ska sparas i Regionens verksamheter under nästa år och enligt det förslag som målas upp är det skolan som får dra det största lasset. En tredjedel, alltså 20 miljoner, hoppas man kunna sätta som sparbeting för barn- och utbildningsverksamheten på Gotland. 

Ser man då till barn- och utbildningsnämndens (BUN) planer för omfördelningar och besparingar står det klart att det är effektiviseringskraven för förskolan är absolut störst. Sammanlagt räknar BUN med att 6,6 miljoner kan sparas i de kommunala förskolorna och att 1,4 miljoner kronor kan sparas i de privata förskolorna. 

Anledningen till att just förskoleverksamheten punktmarkeras med de högsta sparkraven motiveras av att förskolan under de senaste fyra åren haft lägst grad av kostnadseffektivisering jämfört med BUN:s resterande verksamheter. År 2018 var kostnaden för förskolan på Gotland 14,9 procent högre än referenskostnaden. 

Slår man ut sparkravet över öns alla förskolor handlar det om en neddragning med en tredjedels heltidstjänst per förskola. 

På tisdag håller barn- och ungdomsnämnden sitt sammanträde där beslut kring effektiviseringen väntas tas. Förutom sparkraven på förskolan föreslås bland annat 6,4 miljoner kronor sparas in på borttagande av lönebuffert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!