Förslag som lyfter Kappelshamnsviken

Hotell, restaurang, fristående hus och en spa- och rekreationsanläggning.Planerna för det tidigare militära området i Kappelshamnsviken är stora.Rekreation Västö är namnet på projektet.

lyxigt. Bryggor för fritidsbåtar, restaurang, kallbadhus och rekreationsavdelning planeras på och i anslutning till piren. arkitektskisser: Scheiwiller svensson arkitektkontor

lyxigt. Bryggor för fritidsbåtar, restaurang, kallbadhus och rekreationsavdelning planeras på och i anslutning till piren. arkitektskisser: Scheiwiller svensson arkitektkontor

Foto:

Gotland2009-03-06 04:00
För snart ett år sedan såldes fastigheterna Hall Vestös 1:8 och 1:9 av Fortifikationsverket, på uppdrag av ägaren SGU, Statens geologiska undersökningar. Området som har 600 meter strandlinje och en 200 meter lång pir av granit användes tidigare som oljelagringsplats.

Området är sanerat
Ny ägare är Gute Investement Group AB och köpeskillingen var ett par miljoner kronor.
Nu är området sanerat och tillsammans med Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har ägarna utarbetat ett förslag för hur de vill använda det tio hektar stora området.
Piren, där oljebåtarna tidigare la till, blir något av ett riktmärke för Rekreation Västö. På piren byggs sju hus på vardera 30 kvadratmeter, med boende, konferensdel och privat spa/rekreationsdel. I anslutning till piren byggs också en restaurang och en plats för rekreation som ska vara tillgänglig för allmänheten året runt. Där blir också ett kallbadhus.

Högt hotell
Hotellet, som blir mellan fyra och sex våningar, får mellan 70 och 160 bäddar och en livsmedelsbutik.
I skogsområdet ovanför stranden planeras också ett antal fristående hus.
Såväl husen, sviterna på hotellet som husen på piren ska säljas till företag eller privatpersoner som förbinder sig att ingå avtal för att hyra ut till allmänheten.
- Det viktiga för oss är att det ska vara så tillgängligt som möjligt, oavsett om man bor där eller inte. Att området blir ett utflyktsmål i sig, säger gotlänningen Mikael Norberg som äger Gute Investement Group tillsammans med Peter Zachrisson Borg.
Enligt köpeavtalet får de nya ägarna inte borra ny brunn på fastigheterna eller ta upp grundvatten ur berget. De ska även avstå från att gräva eller schakta jord, spränga eller göra annat som kan skada den bergrumsanläggning som styckats av och behålls av SGU.
För att göra så lite åverkan som möjligt har byggnaderna utformats och placerats så att de ska smälta in i miljön. Och tillgängligheten för allmänheten ska genomsyra hela projektet.

Spännande projekt
Anders Rahnberg, chef för avdelningen för fysisk planering på stadsarkitektkontoret, har träffat exploatörerna och får i dag det materialet som ska ligga till grund för planarbetet och bygglovsansökan.
- Det är ett spännande projekt som det borde finnas förutsättningar för att genomföra, om de kan lösa de tekniska frågorna. Projektet och den stora tillgängligheten skulle kunna utveckla turismen på norra Gotland, säger han.

Avlopp en knäckfråga
Vatten och avlopp blir en knäckfråga. Exploatörerna undersöker flera möjligheter, kommunal anslutning, egen avloppsanläggning och avsaltning av havsvatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om