Skottpengar på säl och skarv åter på förslag

Nu föreslås skottpengar för att få fler jägare att jaga gråsäl. Riksdagsledamöter vill även se åtgärder för att minska förekomsten av skarv.

Gråsäl.

Gråsäl.

Foto: TORBJÖRN JAKOBSSON

Gotland2023-10-10 17:01

Licensjakt på säl infördes för två år sedan. Under årets licensjakt har hittills 61 gråsälar fällts runt Gotland. Totalt får 1 500 gråsälar fällas i Östersjön. Jakten går trögt. Med tre månader kvar av jakttiden återstår mer än 800 djur innan kvoten är fylld.

Jakt på säl är tidskrävande och förenat med en rad kostnader, bland annat krävs en särskild utbildning. Att sälja sälskinn och kött är inte tillåtet, utan djur som fällts måste tas omhand och tas till destruktion. För de omkostnaderna kan man dock få ersättning, men ersättningen betalas endast ut om sälarna destruerats vid en godkänd anläggning.

I sin motion om livskraftiga gröna och blå näringar tar Centerpartiet upp problemet. Partiet vill att riksdagen tar initiativ för att få ner hanteringskostnaderna, bland annat genom att verka för att EU-reglerna om hantering av skinn och kött ändras.

Förra året fick sex yrkesfiskare på ön sammanlagt 170 000 kronor för att sälar har förstört såväl deras fångst som fiskeredskap.

För att öka avskjutningen har sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd, SLU, tidigare föreslagit skottpengar. 3 000 kronor per säl. Det är ett förslag som Sveriges Fiskares Producentorganisation gillar. Organisationen har uppvaktat Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten i frågan. 

Nu får de stöd av riksdagsledamoten Runar Filper (SD), som återkommer med en motion i frågan om skottpengar. ”Jägarna är inte intresserade av arbetet om de inte får någon ersättning, därför är skottpengar ett alternativ för att skapa incitament” skriver han.

I en annan riksdagsmotion tar tre centerpartister upp problemet med skarv. ”Kring Gotland uppges skarven äta ungefär 4 000 ton fisk om året. En klart större mängd än vad det gotländska trålfisket tar upp när det gäller strömming”, skriver de.

Skarv är skyddad av EU:s fågeldirektiv. Centerpartisterna noterar dock att EU lättat på reglerna för skyddsjakt, men tycker att riksdagen kan driva på så att den svenska tolkningen av EU:s art- och habitatdirektiv bättre tar tillvara på de undantag som EU-reglerna möjliggör.

Runar Filper föreslår att skottpengar införs även för skarv. Han uppger att Sveriges Fiskares Producentorganisation i ett öppet brev till generaldirektörerna för Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten föreslagit 1 000 kronor per skjuten skarv som en lämplig summa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!