Förslaget: Åtta landsbygdsskolor läggs ner

På onsdagskvällen presenterades förslaget för framtidens skolorganisation på Gotland för all skolpersonal på ön. Två förskolor och åtta grundskolor läggs ner enligt förslaget.

Följande åtta landsbygdsskolor ska läggas ner enligt förslaget. Överst från vänster Eskelhem, Stånga, Endre, Sanda, Kräklingbo, Vänge, Öja och Stenkyrka skolor.

Följande åtta landsbygdsskolor ska läggas ner enligt förslaget. Överst från vänster Eskelhem, Stånga, Endre, Sanda, Kräklingbo, Vänge, Öja och Stenkyrka skolor.

Foto: Arkivbilder

Gotland2020-09-02 19:46

Utredningen "Framtidens förskola och grundskola" har pågått sedan juni förra året. På onsdagskvällen presenterades förslaget till ny organisation för alla anställda inom den regionala förskolan och grundskolan.

Förslaget innehåller många förändringar, med ändrade upptagningsområden och utökade skolor – men även en rad nedläggningar. Två förskolor och åtta grundskolor föreslås stänga helt – förskolorna Linden och Bryggaren i Visby samt skolorna i Stenkyrka, Endre, Vänge, Kräklingbo, Eskelhem, Sanda, Stånga och Öja. Dessutom föreslås högstadiet i Fårösundsskolan avvecklas och eleverna flyttas till Solklintsskolan i Slite.

– Något som kan förvåna är att vi föreslår avveckling av Kräklingbo skola och Öja skola, eftersom servicestrategin pekat ut dessa som viktiga utifrån öns olika geografiska serviceområden. I ett helhetsperspektiv har vi ändå landat i ett förslag där vi anser att vi når upp till servicestrategins grundläggande krav på rimlig tillgänglighet i tid. Det vill säga har en skolskjutstid inom beslutade riktlinjer, säger Kristoffer Strehlenert, projektledare för Framtidens förskola och grundskola vid utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Grunden för förslaget är att gå mot större skolenheter, i enlighet med ett tidigare regionfullmäktigebeslut. Det som eftersträvas är skolenheter med minst två parallella klasser och minst 105 elever.

– Knäckfrågan för oss har varit hur vi ska kunna få behöriga lärare till varje klassrum, förskola och fritidshem framöver. Alla våra barn och elever, oberoende av var de bor och deras sociala och ekonomiska förhållanden, ska ha lika tillgång till utbildning av god och likvärdig kvalitet. Lärarna är den enskilt viktigaste faktorn för kvalitet i undervisningen och för att eleverna ska uppnå kunskapsresultaten, säger Torsten Flemming, utbildningsdirektör vid Region Gotland, i pressmeddelandet.

Förslaget beräknas spara cirka 15 miljoner kronor per år. Samtidigt krävs investeringar på cirka 25 miljoner kronor för att anpassa befintliga lokaler. Att däremot behålla den nuvarande organisationen skulle ge en ökad kostnad på cirka fem miljoner kronor per år och cirka 75 miljoner kronor i investeringar, enligt regionen.

Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen räknar inte med att förslaget ska leda till några uppsägningar.

 Öja skola är en av åtta landsbygdsskolor som läggs ner enligt förslaget.
Öja skola är en av åtta landsbygdsskolor som läggs ner enligt förslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!