De gotländska ST-läkarna bjuder just nu in kollegor från andra regioner och landsting till konferens. De har slitit hårt under pandemin, som också tvingat dem att flytta fram de så kallade ST-dagarna ett år. Temat på Wisby Strand är kris och utveckling. Ett av dragplåstren är Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin och en av grundarna till Läkare utan gränser i Sverige.
– Covid, då förstod sjukvården att det här med att prioritera var ett nytt begrepp. Framför allt var intensivvården tvungen att mer än fördubbla antalet platser, något som man innan hade trott var omöjligt, säger han och fortsätter:
– Min tes är att det var folket på golvet som fixade det, inte chefer och mellanchefer. Chefer brukar säga att patientsäkerheten inte är hotad. Men säger man det till läkare blir de förbannande, för de vet att man jobbar med knappa resurser.
Det stora hotet efter pandemin, menar Johan von Schreeb nyss hemkommen från uppdrag i krigets Ukraina, är personalbristen i svensk sjukvård – något som märks inte minst på Gotland.
Han öppnar för ett samarbete med Region Gotland, som han tror skulle lösa den akuta bristen på läkare. Genom att varva en anställning hos regionen med att någon månad om året få åka iväg för Läkare utan gränser, med bibehållen lön, skulle läkare lockas till ön och samtidigt få utbildning och viktig erfarenhet.
– Det behövs en vidsynt politik, det här är en investering i den kommande sjukvården, säger han om en sådan satsning, och pekar på hur de läkare som arbetat i globala katastrofhärdar var de enda som hade kompetens när fältsjukhuset i Älvsjö skulle sättas upp under pandemin.
Att zooma ut och se hälsa ur ett globalt perspektiv sätter svensk vård högt i ranking, konstaterar Johan von Schreeb. Han har själv varit på plats vid allt från ebolautbrott i Västafrika till jordbävningar i Haiti och explosioner i Beirut. Om att med knappa resurser tvingas prioritera bland patienter berättade han inspirerat för ST-läkarna.
– Ni behövs, säger han och vittnar om hur all sjukvård just nu är utslagen i det återintagna området i Ukraina.
Hemma i Sverige menar Johan von Schreeb att läkare själva måste få vara delaktiga i besluten.
– Jag är övertygad om att ni skulle kunna spara 30 till 40 procent av vårdcentralernas kostnader, om ni bara fick bestämma, säger han och pekar på hur resurser ibland läggs på fel saker.
Medan patienter låg döende i covid och personalen slet på sina bara knän erbjöd ett svenskt stort sjukhus – en mindfulnesscoach.
De gästande ST-läkarna fick också möta Lena Bäckström, primärvårdschef på Gotland. Hon lockade med jobb på ön och skickade med en uppmaning:
– Jag vill att ni jobbar på vårdcentraler där det inte finns hierarkier och där det inte finns under- och överläkare. Det är otroligt viktigt att känna sig engagerad, säger hon.
Flera av ST-läkarna passade i fikapausen också på att prata med Region Gotlands företrädare Ann Hovland Tånneryd, studierektor för ST-läkare och verksamhetschef på Hemse vårdcentral, som tillsammans med Marina Svensson, verksamhetschef för Slite vårdcentral och för BVC på Gotland, svarade på frågor.
– Vi vill att ni ska komma hit för att det är ett bra arbetsklimat, trevliga kollegor och en chans att vara med och utveckla primärvården, säger Ann Hovland Tånneryd.