Bakgrunden är att Försvarsmakten precis som alla andra måste förhålla sig till allmänna hänsynsregler enligt miljöbalken för att motverka skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljö. Det krävs även tillstånd för att påbörja miljöfarliga verksamheter. Men efter Sveriges ansökan om medlemskap i Nato har förfrågningar om internationella övningar i Sverige ökat markant. Och sådana förfrågningar kommer ofta med kort varsel.
Därför har förslag på en ny tillfällig bestämmelse tagits fram, som handlar om möjligheten att överskrida exempelvis riktvärden för buller och andra miljökonsekvenser.
Förslaget:
”Försvarsmakten får rätt att vid militärövningar tillfälligt avvika från de villkor och försiktighetsmått som gäller enligt tillstånd eller föreläggande för en sådan verksamhet som avses i 24 eller 30 kap. Miljöprövningsförordningen, om det är nödvändigt för militärt samarbete med andra länder. Försvarsmakten ska så snart som möjligt underrätta Försvarsinspektören för hälsa och miljö om övningar som kan göra sådana avvikelser nödvändiga.”
Förslaget från Klimat- och näringslivsdepartementet har varit ute på remiss och tekniska nämnden på Gotland har föreslagit ett tillägg i bestämmelsen om att dricksvattnet måste skyddas, med motiveringen:
”Dricksvatten är oundgängligt för människors hälsa och liv som Försvarsmakten ska skydda från främmande makts angrepp. Även militärer behöver rent dricksvatten och NATO har krav om att NATO-länder ska kunna tillhandahålla dricksvatten.”