Det är mitt i frukostmålet för 15 fjordhästar vid Sindarve. Så här års fodrar Lisa Horwitz utomhus, två gånger om dagen. Hästarna får njuta av lösdrift på 37 hektar mark i Garda.
– Visst är det lite jobb såklart, men jag ska ändå räkna in alla hästarna och det här blir ett bra sätt att hålla koll på flocken varje dag. Sen att jag har halvbalar gör väl att jag får slita lite mer, men jag får bättre koll på varje individ, säger hon och fördelar ut hösilage som man själva skördat på sin mark.
Gården Sindarve är ett familjeföretag på Gotland sedan 1974 som Lisas mamma Blenda Horwitz grundade när man flyttade hit från Orust. Sedan 2017 står Lisa som ägare av verksamheten, men rollfördelningen är densamma som tidigare.
– Blenda har ännu koll på allt det administrativa och jag håller i det praktiska kan man säga.
Lisa Horwitz har tilldelats Gotlands Södra Härads kreatursförsäkringsförenings pris för god djuromsorg. Ett pris som delas ut av Hushållningssällskapet på Gotland.
– Det låter ju väldigt fint, så vi är väldigt glada! Vi försöker se till varje individ, fastän vi har ett 60-tal hästar. God djuromsorg för oss har alltid varit lösdrift. Det är något som blivit mer populärt den senaste tiden. Att låta hästarna gå löst ansågs förut lite fult.
Modellen som man arbetar efter på Sindarve bygger alltså på att alla hästar är i arbete. När de inte arbetar får de gå fritt på gårdens ägor. Där kan de beta under den varmare delen av året och fodras utomhus resterande del. Samtidigt har de gott om utrymme att röra sig på.
– De har ständig sysselsättning, rör sig, får tuggbehovet tillfredställt och håller tarmen igång. Det gör att vi kan ta hem och rida en häst en gång i veckan och den ändå är snäll.
Under 2021 genomfördes den största investeringen på gården på många år. Den gamla ridbanan, som sett sina bästa dagar, blev ersatt av en ny 80 gånger 50 meter modern utebana – med gummigranulat från uttjänta bildäck, vilket inte dammar och heller inte kräver någon bevattning.
– Vi utgick från vattensituationen på Gotland, att fixa upp den gamla banan hade väl fungerat, men det stöv och damm som uppstår när man rider utan att kunna vattna, det går helt enkelt inte. Vi är väldigt nöjda så här långt. Den måste hålla resten av min livstid, så vi sköter den väldigt noggrant.
Vad har du fastnat för hos fjordhästar?
– Det är ett arv från mina föräldrar. Men i en verksamhet så passar de nästan alla. Kanske inte väldigt storvuxna människor. De är en homogengrupp men det finns olika temperament och storlekar. Sen är de tåliga, mångsidiga och himla lättsamma djur att arbeta tillsammans med.
På gården bedrivs utbildning, läger, avel, ridning och körning. Under en sommar besöks gården av 350 personer. Under höst och vår bedrivs körning och ridning för 40 personer i veckan. Det kan, under sommaren, vara omkring 40 personer på gården samtidigt.
– Vi brukar vara upp emot åtta som jobbar under sommaren, sen kan 30 elever bo här samtidigt, det blir familjärt, säger hon och skrattar.
Faktum är att flera av de som arbetat på gården knutit starka vänskapsband som håller sig starka än idag.
– I somras gifte sig en av tjejerna, då var vi åtta kompisar som träffats här. De kallar sig för Sindarve- systrarna. Det tycker jag är lite fint, säger Lisa.