Gotland ser ut att bli först i Norden, kanske i hela Europa, med en helt integrerad digitaliserad kedja – från uppfödning av kalvar via transport och till slakt. Märkta, med plastbrickor i båda öronen, är alla nötkreatur sedan länge. Nu ska märkningen kompletteras med ett chip, som gör det möjligt att följa och övervaka djuret elektroniskt.
– Det kommer att förbättra arbetsmiljön vid lastning och avlastning, med mindre stress. Det kommer också att betydligt minska risken för avläsningsfel, säger Fredrik Sundblad, platschef på Gotlands Slagteri AB.
I Finland blev elektronisk märkning av nötdjur obligatoriskt från årsskiftet. Men det gotländska projektet tar fler steg i utvecklingen, i och med att hela kedjan från uppfödare till slakteri blir integrerad.
Det är Gotland grönt centrum AB som ansvarar för projektet, där förutom slakteriet även teknikföretaget Hencol, lokala åkerier som arbetar med djurtransporter och lantbrukare är involverade. Projektet har fått medel med stöd av Leader gute och godkänt från Jordbruksverket. 643 000 kronor har anslagits. Susanne Welin-Berger på Grönt centrum är projektledare:
– Jag räknar med att minst 2 000 djur ska ingå i projektet. Det har löptid till sommaren, men kan komma att behöva förlängas, då det dröjde med besluten om anslag och godkännande, säger hon.
Susanne Welin-Berger påpekar att "taggar" i djurproduktion generellt sett används på många olika sätt i flera delar av världen, men har inte hittat något liknande projekt i Europa – med det upplägg som gotländska lantbrukare och livsmedelsföretag nu får tillgång till.
– Förutom att risken för misstag minskas, när djuren registreras digitalt, i stället för att man läser av en lapp manuellt och antecknar så blir det en snabbare återkoppling till producenten. Uppfödaren kan också följa sina djurs tillväxt enkelt och noggrant. I förlängningen blir det också möjligt för krögare att beställa precis det nöt man vill ha, säger hon.
Och Fredrik Sundblad pekar på ytterligare en fördel:
– Märkningen kommer också att underlätta arbetet för veterinärerna på slakteriet, som får tillgång till samma information.
Att avläsningen verkligen fungerar som avsett i alla aktuella miljöer är en viktig del i utvärderingen. Men förhoppningarna är alltså stora och 1 000 nöt ska vara märkta vid slutet av februari.