Första arkeologerna i sitt land
Studenter från sex olika nationaliteter letar arkeologiska fynd tillsammans i Västergarn. De som rest längst för att gräva i den gotländska jorden är Iosefa Percival och John Kalolo från Samoaöarna i Stilla havet.
Foto: Tobias Wallström
När han avslutar sina studier blir han tillsammans med kurskamraten John Kalolo och de arton andra studenterna på samma program de allra första färdigutbildade arkeologerna i sitt land någonsin. Tidigare har bara arkeologer från andra delar av världen undersökt deras land.Iosefa Percival har tillsammans med arkeologstudenter från Sverige, Norge, Vitryssland, Ryssland och England gjort utgrävningar i jorden strax intill Västergarns kyrka i två veckor nu. Jörn Staecker, professor i historisk arkeologi vid högskolan på Gotland, berättar att det har hittats spår av bosättningar på platsen. Det hittas hela tiden nya föremål i marken och studenter gräver upp alltifrån bennålar till keramikskärvor.På plats finns 44 studenter som tillsammans deltar i en internationell arkeologisk fältkurs och i två veckor har de nu samlat fynd i Västergarn. Helena Martinsson-Wallin är koordinator för det internationella utbildningsutbytet samt programansvarig för det internationella arkeologiprogrammet som högskolan på Gotland drar igång i höst. Stilla havet
Hon har själv varit delaktig i en rad arkeologiska utgrävningar världen över, främst i Stilla havet där Samoa bland annat ligger.- I många länder är det väldigt annorlunda. I Stilla havsområdet har människoskelett exempelvis en helt annan betydelse. Där ska skelettet återbegravas med en gång och man brukar vara tvungen att svepa in benresterna när man tar de ur jorden, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!