Första dos för 65-plussare klart inom två veckor

Merparten av de som är 65 år eller äldre kommer att ha fått första vaccindosen inom två veckor. Om två veckor inleds även fas 3 av vaccineringen på Gotland.

I Ica Maxi Arena ligger en av öns tillfälliga vaccinationsmottagningar.

I Ica Maxi Arena ligger en av öns tillfälliga vaccinationsmottagningar.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-04-20 07:02

Förutsatt att vaccinleveranser kommer som planerat kommer majoriteten av personer som är 65 år eller äldre ha fått en första dos senast vecka 18. Då inleds även fas 3 i vaccineringen mot covid-19. Fasen består av personer 60 till 64 år med eller utan någon av de riskfaktorer som Folkhälsomyndigheten identifierat, samt personer mellan 18 och 59 år med riskfaktor. I fas 3 ingår även socialt utsatta grupper. På Gotland handlar det om drygt 8 000 personer som omfattas av fas 3, och planen är att gruppen ska vara klar innan slutet av maj.

– I sammanhanget är det inte en stor grupp. Om man jämför med de vi har klarat av i fas två så är fas tre betydligt färre, sa Christine Senter till Gotlands Tidningar i fredags.

Fas 4, personer mellan 18 och 59 år, väntas inledas i juni. Mest troligt kommer inte alla personer som tillhör fas 4 kunna boka tid samtidigt, utan det kommer att tas hänsyn till ålder även i denna grupp.

Region Gotland har inlett ett arbete med att öppna en digital bokning för vaccinering mot covid-19. Den digitala bokningen ska komplettera telefonbokningen, som fortsatt kommer att finnas som ett alternativ exempelvis för de som inte har e-legitimation.

Förra veckan, vecka 15, gjordes 2 224 vaccinationer på Gotland. Totalt har nu 20 530 vaccinationer genomförts. Drygt 70 procent av de som är 65 år eller äldre på Gotland har fått minst en dos och 22 procent är färdigvaccinerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!