Första elflyget kan landa på Gotland om sex år

Gotland kan bli den första destinationen i Sverige med elflyg. Just nu byggs ett av världens första elflyg med 19 passagerarplatser och 2026 kan det flyga på sträckan Visby-Stockholm.

Heart aerospace menar att de kommer att leverera det första ES-19 elflygplanet för kommersiell flygning under 2026.

Heart aerospace menar att de kommer att leverera det första ES-19 elflygplanet för kommersiell flygning under 2026.

Foto: Heart Aerospace

Gotland2020-10-14 07:07

På torsdag kommer Maria Fiskerud från Nordic Network for Electric Aviation (NEA) att vara med per länk under frukostmötet på Strand hotell i Visby. Mötet på temat "elflyg" arrangeras av Energicentrum Gotland i samarbete med Tillväxt Gotland och Gotlands Förenade Besöksnäring.  

– Jag skulle tro att sträckan Bromma-Visby eller Arlanda-Visby blir den första sträckan där vi får se elflyg. Ni behöver ju transporter i form av flyg eller båt eftersom ni bor på en ö, säger Maria Fiskerud.

Redan nu finns det ett certifierat elflyg i landet.

– Vi har fått det första elflyget till Sverige, det kom till Säve flygplats för några veckor sedan. Men det är ett mindre plan för två personer, säger Maria Fiskerud.

På Säve tillverkas även just nu ett av världens första lite större elflyg.

– Det är företaget Heart Aerospace som bygger ett 19-sätesflyg, säger Maria Fiskerud.

Enligt Heart Aerospace kan detta plan vara i drift redan år 2026 och då är Gotland en trolig destination för reguljär trafik.

 – Det har gått bra för dem och hittills följer de tidsplanen, de ligger till och med lite före, säger Maria Fiskerud.

Elflygplanen har många fördelar. Den stora skillnaden är att de inte genererar några utsläpp och att de är betydligt tystare än vanliga flygplan.

Elflygen kommer även att bli billigare i drift.

– I inköp tror jag inte att de blir billigare men i driftkostnad. Den stora vinsten är driften, motorerna behöver inte kollas lika ofta och det krävs inte lika mycket underhållsarbete som med vanliga flygplan, säger Maria Fiskerud.

Dock är räckvidden betydligt kortare och endast två procent av Sveriges flyglinjer beräknas kunna trafikeras med de mindre elflygen.

– Jag tror att vi kommer att få se en annan typ av flygningar, det här blir mer som en buss med vingar, säger Maria Fiskerud.

Eftersom det blir betydligt billigare att flyga med el istället för fossilt bränsle så kommer det inte, rent ekonomiskt, att vara lika viktigt att fylla alla platser på elflygen.

Planet från Heart Aerospace ES-19 har en räckvidd på cirka 40 mil.

– Men man kan aldrig flyga maxsträckan eftersom man måste kunna vända om ifall något skulle hända. Säkerhet är a och o för flyget, det är därför det tar så lång tid med utvecklingen, säger Maria Fiskerud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!