Första fallet en P 18-soldat

Årets influensa har nu slagit till också på Gotland.
En del fall har inrapporterats i Stockholmsområdet och i Östergötland och i går stod det klart att influensavågen nu kan väntas skölja in över Gotland.
­ Jag har hört att det under de senaste dygnen finns folk som ligger hemma med värk i kroppen och feber, säger smittskyddsläkaren Per Nilsson.

Gotland2003-12-13 04:00
Influensan är på väg hit. Den är etablerad på fastlandet och spridningen går snabbt.
Det första diagnostiserade fallet handlar om en soldat vid P 18.
­ Vi räknar nu med ett stigande antal influensafall under de närmaste veckorna, säger Per Nilsson.
­ Liksom i Sverige i övrigt kommer inte minst barn och ungdomar att råka ut för sjukdomen.
I och med att influensan nu drabbat Gotland avslutas också vaccinationskampanjen eftersom vaccination under inkubationsperioden är ineffektivt.
Vårdcentralerna har fått direktiv om att ta prover för att se om någon har fått influensan. Det var ungefär vid den här tiden förra året, som det första fallet konstaterades på Gotland. Gråbo vårdcentral var först med att rapportera detta, säger smittskyddsläkaren Per Nilsson.
De första influensafallen i landet konstaterades under oktober-november i Västra Götaland. rätt många fall finns också i Norge. Sedan är det ett antal spridda fall i Stockholmsområdet och i Östergötland.
<span class=MR>En miljon svenskar</span>
På smittskyddsinstitutet tror man att omkring en miljon svenskar kommer att insjukna i årets influensa. Den typ det är frågan om är så kallad A-influensa, väldigt lik Nya Kaledonien, som ingår i årets influensavaccin.
Den här typen har inte förekommit under de senaste åren. En hel del lär därför drabbas. Främst tror man att det blir barn och ungdomar, som inte råkat ut för det här viruset tidigare. De har därför inget skydd mot det.
Symptomen är de gamla vanliga, ofta svår muskelvärk och hög feber. Sedan kan man få huvudvärk, hosta och man kan också bli ganska snorig. Influensan slår till med kort varsel och vanligen kan man bli sängliggande en vecka och känna sig ganska svag under flera veckor efteråt.
<span class=MR>Vinterkräksjukan</span>
Rykten går också om att vinterkräksjukan ska ha kommit till Gotland. Men eftersom den inte behöver inrapporteras till smittskyddet så vet man inte med säkerhet om den härjar här ännu.
­ Ja, det är svårt att veta när vi inte får besked. Men jag hade mina undringar för ett par veckor sedan när miljö- och hälsoskyddskontoret meddelade att ett 20-tal personer som besökt en restaurang i Visby hade blivit magsjuka, säger smittskyddsläkare Per Nilsson.
Precis som med influensan så var det också vid den här tiden förra året som vinterkräksjukan slog till på Gotland. Den drabbade även Visby lasarett. Där tvingades man stänga en avdelning vid medicin- och rehabkliniken sedan både patienter och personal hade fått vinterkräksjukan. Vinterkräksjukan är en smittsam mag-tarminflammation som ger kräkningar och diarré. Den är snabbt övergående, men mycket smittsam. Som namnet antyder så uppträder den under den kalla årstiden.
<span class=MR>Restaurangbesök</span>
I år har sjukan härjat sedan ett par månader. Men hittills alltså inget konstaterat fall här. GA har kollat med ett par av daghemmen i Visby. En del fall av magsjuka är det, men ingen epidemi som gör att man misstänker vinterkräksjukan. Men att smittan är snabb har Per Nilsson ett exempel på från en MacDonaldsrestaurang i centrala Jönköping tidigare i år.
­ Där var det en anställd som inte följde restaurangkedjans stränga hygienregler, utan gick till jobbet trots att han var magsjuk. De som åt på restaurangen på förmiddagen klarade sig. Men när den anställde hade börjat jobba på eftermiddagen, så blev folk sjuka, berättar Per Nilsson.
Än så länge alltså inte klarlagt om vinterkräksjuka härjar på Gotland. Men vill det sig illa kan det bli en "sjuk" jul...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om