Första förslaget Västerby behandlingscenter läggs ner
Västerby behandlingscenter i Burgsvik läggs ned. Det föreslog den nya Styrelsen för Gotlands vård och omsorg vid sitt första sammanträde. Före definitivt beslut skall dock ett sammanträffande ske med personalen. Ett möte som äger rum i nästa vecka.
Den är därmed en av ön största arbetsgivare med ca 2 500 anställda, i januari betalade man ut 3 600 löner, en hel del är således deltidare.
Orsaken till att GVO nu föreslår en nedläggning av Västerby behandlingscenter är att man där inte längre får några klienter från fastlandet.
Något som anläggningen är dimensionerad för med sina 30 platser.
Bror Lindahl:
Det måste gå snabbt, anläggningen står i dag och läcker pengar. 3,7 miljoner minus förra året. För personalens skull är det också viktigt att fatta ett beslut så fort som möjligt oavsett hur beslutet blir.
Och styrelseledning och presidium skall således först träffa personalen innan ett definitivt beslut fattas.
Åtta personer arbetar i dag som måste placeras om ifall beslutet blir nedläggning.
För själva fastigheten finns redan i dag intressenter som är beredda att träda in. I förslaget ingår också att den framtida användningen av lokalerna i Burgsvik skall särskilt utredas.
<span class=MR>Tungt ekonomiskt läge</span>
61,1 miljoner kronor minus för fjolåret. Så ser det ekonomiska läget ut för de tre nu sammanförda sjukvårdsnämnderna.
En summa som är ganska exakt fördelad med 20 miljoner per nämnd. Främst är det äldreomsorgen som har rusat i väg med ett minus på drygt 40 miljoner.
Enligt en rak prognos blir underskottet, 60 miljoner, lika stort i år, konstaterar GVO-chefen Mats-Ola Rödén. Om vi fortsätter som vi gör i dag.
Men det är just för att försöka åtgärda ekonomin som de nya beställar- och utförarnämnderna har sjösatts. Meningen är att de skall medföra en tydlighet i systemet och ett underlag för politikerna på ett helt annat sätt än vad som i dag är fallet.
<span class=MR>Äldreboendeköer</span>
Antalet köande till särskilt boende har minskat. I Visby var det förra året 109 personer, i år är det 98 på hela ön mot ca 140 i fjol.
Anledningen till minskningen är bland annat ökat byggande som Vitkålen och Tjelvargränd.
Den uppstramning som har gjorts i regelsystemet beror bland annat på att en del tackar nej till erbjudna platser för att de vill till ett särskilt ställe.
Vi rör oss kraftfullt neråt och jag tror på en ytterligare minskning, konstaterar Mats-Ola Rödén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!