Första produktionsteknikerna färdiga

Det var en liten fest på Lernia i går. Första kullen med elever från gymnasieutbildningen i produktionsteknik är redo att lämna skolan.
Rickard Eskelin, Jacob Berthin och Johan Mellin har bara lovord att säga om det program där de har läst tillsammans med vuxenstuderande.

Gotland2003-06-06 04:00
För tre år sedan drog man igång en helt ny gymnasieutbildning i produktionsteknik på Gotland. Industrin på Gotland behövde folk, men antalet sökande elever var så litet att det inte var ekonomiskt möjligt för Christopher Polhem-gymnasiet att genomföra utbildningen. Lösningen blev en samordning mellan Christopher Polhemgymnasiets utbildning och vuxenutbildningen på Lernia.
Gymnasiet står för utbildningen i kärnämnen medan Lernia utbildar eleverna i programmets karaktärsämnen: Träteknik, plåt- och svetsteknik, verktygsteknik och kompositteknik. Och från branscherna bistår man genom att ge eleverna praktik.
<span class=MR>Middag tillsammans</span>
Rickard Eskelin, Johan Mellin och Jacob Berthin är de första eleverna som går ut från den nya utbildningen. Med en middag tillsammans med lärare och annan personal firade killarna sin avslutning. Och att de har fått jobb. Rickard och Johan som inriktat sig på träteknik har fått projektanställningar vid Nimbus. Jacob som utbildat sig i plåt och svets har fått jobb på Gotlandsflis.
Alla tre tycker att det har varit bra att studera tillsammans med vuxenstuderande på Lernia.
­ Lärarna respekterar en här, det är seriösare när man pluggar tillsammans med vuxna, säger Johan.
­ Det blir lättare att sköta sig här. Det är mer ordning, säger Jacob.
Och Peter Dahlgren som är lärare i träteknik stämmer in:
­ Gymnasieeleverna är en liten grupp bland de andra och då måste de skärpa till sig lite.
<span class=MR>Fler för varje år</span>
Årets avgångselever är bara tre till antalet, men sedan utbildningen körde i gång har det blivit fler elever för varje år. Till hösten är det 14 nya elever på väg in.
­ Det går i rätt riktning, säger Ingmar Palmgren på Lernia.
Att det finns elever som söker till den här utbildningen är viktigt för att industrin på Gotland ska kunna leva vidare och expandera, det är personalen från Lernia och Christopher Polhemgymnasiet överens om.
Och jobb kommer eleverna att få. Inte minst när alla 40-talister går i pension.
Konjunkturen kan svänga, men när det väl behövs arbetskraft så kommer de att ha en plats på arbetsmarknaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om