Ny storskylt varnar för rådjur över hela ön

Sedan tisdagen sitter en ny stortavla i hamnbacken i Visby som varnar både gotlänningar och hitresta för stor viltfara över hela Gotland.

Färjeleden och hamnbacken i Visby har fått en ny skylt som varnar för både rådjur och osaltade vägar på Gotland.

Färjeleden och hamnbacken i Visby har fått en ny skylt som varnar för både rådjur och osaltade vägar på Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-11-23 14:47

Den som kommer körande från Visby hamn uppför Färjeleden möts nu av en skylt som varnar för både rådjur och osaltade vägar på Gotland. Skylten sattes upp av Trafikverket under tisdagen och ersätter den tidigare skylten som informerade om att vägarna inte saltas på ön.

– Vi behövde byta ut den gamla skylten och då väcktes frågan om att det även vore bra att varna för rådjur, eftersom alla som kommer till ön kanske inte känner till att det finns rådjur här, säger Bob Kolmodin, projektledare vid Trafikverket.

Skylten är intressant eftersom det hittills inte funnits några vägskyltar som varnar för rådjur någonstans på ön, trots att hundratals viltolyckor inträffar varje år. En av orsakerna till det är att man inte kunnat peka ut några särskilt utsatta stråk med vilt, vilket krävs för att det ska vara motiverat att sätta upp en skylt.

– Det där har diskuterats och man har tittat på några platser, men rådjuren rör sig inte i några särskilda stråk vad jag förstår, utan de far runt lite överallt. Därför har man valt att inte sätta upp några skyltar, eftersom det är rådjursfara mer eller mindre överallt, säger Bob Kolmodin.

Bytet av skylten i hamnbacken gjordes också för att informationen på den gamla inte längre stämmer. Där stod att det är osaltat på Gotland, men från och med denna vinter har Trafikverket beslutat att Färjeleden på permanent basis ska saltas vid kraftigt snöfall, mellan Visby hamn och korsningen vid Allégatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!