Förstärkningar ger tid för eftertanke
Nu, sex veckor efter oroligheterna i Kosovo bröt ut, beskriver bataljonschef Karl Engelbrektson läget som "lugnt på ytan, men ostabilt". Soldaterna arbetar fortfarande mycket hårt med bevakning och kontroller omkring serbbyarna. Beredskapen sänktes dock något i och med påskhelgens välkomna förstärkningar.
Stödåtgärderna inleddes omedelbart efter våldsamheterna utbröt. Soldaterna samlades i enskilda och gruppgemensamma avlastningssamtal och fyllde i en åtgärdsplan. Ett tiotal som behövt ytterligare stöd har genomfört fördjupade samtal med specialutbildad personal och psykologer.
Samtidigt har vi jobbat så mycket, så vi är inte fullt ut klara. Nu när vi har fått mer förstärkningar förväntar jag mig att folk får tid att tänka till.
Engelbrektson poängterar att Försvarsmaktens personalansvar sträcker sig fem år efter missionens slut.
Vi har ansvar för var och ens livsmission. Mitt mål är att varje soldat ska komma hem starkare fysiskt och psykiskt. Med de nya enheterna har vi förutsättningarna för att nå dit. Tar man sig igenom det här blir man oerhört stark, med kamratband som aldrig bryts.
Ledningsstaben har också delat in sig i kamratgrupper och genomfört avlastande samtal.
Jag känner att jag har kontroll både på läget och mig själv. Det var en stor lättnad när förstärkningarna kom. Före det var det oerhört pressat.
<span class=MR>Inrutad verksamhet</span>
Livet på och utanför campen har blivit mer inrutat. Uppdragen är fasta, med bevakning, vägspärrar och person- och fordonskontroller omkring serbbyarna. Camp Victorias båda barer har stängts eftersom den höga beredskapen inte möjliggör någon alkoholpåverkan ens när man är "ledig". Dygnet runt-tjänstgöringen är mer påtaglig än någonsin.
De jobbar, sover, tränar och vårdar sitt materiel. Mer orkar man inte.
Det inrutade syns även mer konkret. Kilometervis med taggtråd och cementblock omringar nu serbbyn Gracanica i skyddande syfte. Det serbiska klostret har högt symbolvärde, ett attentat kan få ödesdigra konsekvenser.
Vi har byggt en skyddsmur under parollen "klart gotlänningarna ska ha en egen ringmur i Kosovo", som Rutger Gyllenram uttryckte det, säger Engelbrektson.
<span class=MR>Hårdare attityd</span>
Allmänhetens attityd gentemot soldaterna har blivit hårdare, men de möter fortfarande stor respekt. Engelbrektson tror att rådande beredskap kommer att gälla missionstiden ut, till juni och att oron kommer att ligga fortsatt nära ytan åtminstone en bit bortom valet i oktober. Nu ser han en fara i att man för snabbt värderar och kategoriserar det inträffade.
Det är lätt att dela in folk i goda och onda, men nästan alla är goda. Ska man komma hem som en starkare människa så ställer det höga krav på att man sätter sig över ett snabbt fördömande.
Och svenskarna får fortsatt beröm för sina insatser.
Vi ses med mycket stor respekt, såväl inom Kfor som bland båda parterna. Alla vet att Swebat löste sin uppgift, att vi har fått förstärkningar och att nu vi rullar med pansarfordon med band. Häromdagen sade Kfors stabschef att "svenskarna ser stora och starka utså vill jag att alla ska se ut".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!