Förstärkt samarbete mellan Coop och ekologiska odlare
Jag skall snart lära er vad som är skillnaden mellan konventionellt och ekologiskt odlade morötter, sa Dan Widegren till sina besökare i går.Besökarna, deltagare i en Gotlandsförlagd Coop-konferens, visste säkert att det ekologiska odlas utan konstgödning och utan bekämpningsmedel. Men de kanske inte visste att man exempelvis måste rensa bort ogräset manuellt och att detta numera sker genom att man kör omkring på åkern med ett gäng ungdomar på en traktordragen maskin där de liggande på magen kan sköta ogräsrensningen.
Men sedan vi började med den liggande ogräsrensningen för ett par år sedan så har vi faktiskt ett överskott på arbetssökande till det här jobbet, berättar Dan Widegren.
<span class=MR>Minns alternativodlingen</span>
Dan och Olof Widegren driver tillsammans Widegrens gård, där morötterna dominerar.
Här finns både konventionellt odlade och ekologiskt odlade. Odling, sortering och packning ger jobb åt 8 årsanställda.
Omsättningen är 10 miljoner. Dan Widegren minns den tiden då de första trevande försöken med det som kallades "alternativodling" började 1985. Widegrens har hela tiden haft en samordnande funktion vid försäljning och en av kunderna som hängt med hela tiden är Coop. Volymerna har stigit hela tiden.
Genom att Coop nu förlagt en tredagarskonferens för sin a "miljö- och matspjutspetsar" till Gotland förstärks kontakten mellan gotländska ekologiska odlare och Coop ytterligare.
I går delades konferensdeltagarna upp på fem olika smågrupper som åkte runt och träffade gotländska odlare och även djuruppfödare, som har den gemensamma nämnaren att de sysslar med ekologisk produktion.
Till Widegrens kom en delegation på fyra personer som först varit hos Odd Norman och han köttdjur i Roma. Här fanns Sander Johansson från Coop centralt, Maria Pettersson från Nora, Dennis Ek från Göteborg och Ann Sunnebro från Lund.
Andra delegationer hade andra besöksmål runtom på ön.
Förutom att de samlade in kunskaper under dagen fick de också med sig gotländska ekologiska råvaror att ta han om vid det "matmästeri" som ingår i konferensen.
<span class=MR>Brist på mark</span>
Leveransen av ekologiskt odlade grönsaker, rotsaker och potatis till främst Mälardalen har hela tiden ökat.
Vi jobbar fortfarande på att öka produktionen, berättar Dan Widegren. Vi har inte klarat av att svara mot efterfrågan även om det inte varit långt ifrån.
När det gäller de ekologiskt odlade morötterna tycker Dan Widegren att man genom åren lärt sig mycket och att man nu har "hygglig koll" på odlingsmetoderna.
Problemet är att man inte har tillräcklig tillgång till omställd mark. Skall man odla 50 hektar morötter ekologiskt så bör man ha tillgång till 250 hektar ekologiskt godkänd mark. Den marken kan man inte bara trolla fram.
För att det skall kunna ske måste också produktionen av ekologisk mjölk och sockerbetor ökas. Annars får man inte ihop växtföljden. Dan Widegren ser den här konferensen liksom möjligheten att då och då finnas i någon butik i Stockholm som bra marknadsföringstillfällen.
Vi har inte så mycket pengar att satsa men vi kan satsa en del arbetstid, säger han.
Just nu har man an hel del konventionella morötter i lager men väldigt lite ekologiska.
Samtidigt som detta konstateras har den späda blasten av de första nysådda morötterna börjat titta upp ur jorden.
Ekologiska. Morötterna stod i centrum för intresset.
Produktion. Det är bra snurr på den gotländska morotsproduktionen..
Elever. Dan och Olof Widegren (till vänster) tog emot Sandver Johansson, Stockholm, Dennis Ek från Göteborg, Maria Pettersson från Nora och Ann Sunnebro från Lund. Foto: JAEL RÄISÄNEN
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!