Lennart Jäll har fyllt 80 år, är en av öns mest engagerade socialdemokrater men har ändå lite svårt att förstå varför han fick denna medalj. Han tror att han fått den för "lång och trogen tjänst", men varför just han?
- Visst har jag varit en aktiv socialdemokrat, men det finns det ju många som är! Men Lennart Jäll är nog ändå ett snäpp aktivare än de flesta. När han berättar om sitt liv förstår man det.
1978 tyckte han att det var dags att socialdemokraterna på Bingeby fick en egen förening. Då hade redan Gråbo startat en stadsdelsförening. Sedan satt Lennart Jäll som ordförande i 32 år.
- Det var ju ingen annan som ville bli ordförande, säger han med en självklar ödmjukhet. Bingeby s-förening tog många initiativ, en rad ministrar och blivande sådana, har till exempel hållit 1 maj-tal i Bingeby.
Anna Lindh
- Det var ju så enkelt då, det var bara att ringa departementet och så fick man prata med ministrarna. Ingvar Carlsson, Anna Lindh, Leif Pagrotsky och många fler har varit här. Men nyligen blev Lennart Jäll sjuk och när man slog samman Bingeby och Gråbo s-föreningar ville han inte vara ordförande längre.
- Jag gillar inte sammanslagningen, det blir för ointressant för medlemmarna. Inte åker Bingebyfolket till Gråbo för att gå på möte eller tvärtom.
Sedan en månad tillbaka bor Lennart Jäll på ett äldreboende i Visby. Efter 45 år har han tvingats lämna hemmet på Bogegatan. Har har varit sjuk det senaste halvåret och drabbats av flera stroker, han ser dåligt och har ont i ryggen. Med hjälp av en rollator motionerar han i korridoren utanför sitt rum, för ut kommer han inte särskilt ofta.
- Jag är van att röra på mig. Men sedan jag kom hit har jag bara varit utomhus två gånger. Jälls rum domineras av maskiner, av en cd-spelare, kassettbandspelare, skivspelare, en stor tv och en lika stor dator. Det behövs stora skärmar för att Lennart ska kunna se. Men datorn har han inte stor användning för nu längre. På äldreboendet kan de boende nämligen inte koppla ut sig på nätet.
- De tycker väl att gamla stollar som vi inte behöver sådant, säger han med ett litet skratt. För med Lennart är det så, att även om livet blivit begränsat, har inte hans goda humör och skämtlynne blivit det.
Alla de där musikmaskinerna gör livet och dagarna lite gladare för Lennart. Han älskar musik, lyssnar helst till storbandsjazz och klassiskt musik.
- Jag har 1000 kassetter och 300 cd-skivor!
Belöningstripp
Och så berättar han om när han var i New York på "mutresa", en belöningstripp från Elektrolux för att han sålt så många rakapparater.
- I den där restaurangen vi hamnade på satt Count Basie och hans band och spelade lite håglöst. Då bjöd vi upp några tjejer och började dansa och då vaknade bandet till. Sedan undrade Count Basie vilka vi var och så fick vi berätta att vi var svenskar och det tyckte han var kul.
Lennart Jäll föddes i Stockholm men kom till Fårösund som tvååring. Föräldrarna köpte en bagerirörelse och där lärde han sig baka. Efter ett mellanår som fiskardräng hamnade han på Konsumbageriet på Adelsgatan.
Sedan följde en rad år som bagare på olika bagerier tills han fick mjöleksem och måste sadla om. Han körde butiksbuss på norra ön, var en av de allra första att bli anställd vid LM Ericsson, knackade dörr för Elektrolux, drev eget bageri i Etelhem och var butiksföreståndare innan han avslutade sin karriär på kansliet för LO-sektionen på Gotland.
Han gifte sig och på Bogegatan blev han också så småningom ensamstående pappa till tre barn. I dag har han fem barnbarn och sju barnbarnsbarn och glad över det. Han måste ha varit en bra pappa.
- Då tog jag hand om dem och nu tar grabbarna hand om mig, dottern bor på fastlandet, säger han och berättar att hans pojkar, båda i 50-årsåldern, ser till att han har det han behöver på äldreboendet.
Handikapprörelsen
Men Lennart Jäll har inte bara varit aktiv socialdemokrat, han har varit ordförande i en rad andra föreningar också, "det brukar bli så", säger han.
Bland annat inom handikapprörelsen eftersom han har diabetes och även en tid var drabbad av polio som ung.
- Det började med att jag startade en frimärksförening när jag var tio år.
Men i dag är Lennart Jäll en åskådare och han gillar inte vad han ser. Han fnyser åt den borgerliga regeringen och dess momssänkningar, som han menar bara gynnar krogägarna.
Dock tror han på bättre tider, han har förtroende för socialdemokraternas nye ledare Stefan Löfven, han har ju själv varit metallare, och tror nog på regimskifte vid nästa val. Men om det blir bättre, vet han inte. Han säger att socialdemokraterna här på ön ju inte lyckats så mycket bättre med skola, vård och omsorg än de borgerliga.
- Det saknas ju pengar. Det har jag själv märkt, det finns inte tillräckligt med personal varken på lasarettet, på korttidsboendet eller här på äldreboendet.
Förbundskansler
Då blir trösten musiken, som han alltid lyssnar till, när han inte sover eller äter. Och så Radio Gotlands sändningar. Och GT och Aktuellt i politiken som taltidningar.
Och var kommer tidigare tyske förbundskanslern Willy Brandt in i bilden? Jo, han finns i den keps, av Prins Heinrich-modell, som Brandt brukade bära och som Lennart Jäll en gång köpte i Tyskland och som varit hans käraste huvudbonad i massor av år.
Nu är den mycket sliten.
Men håller ännu. Precis som Lennart.