Förstörelse och skrotad vision oroar

Det finns flera olika saker som orsakar oro inom omsorgens verksamheter i Klintehamn.
En anledning till oro är den återkommande skadegörelse som Suderviljans växthus med omgivningar utsätts för.
En annan rot till oro är att man inte har något klart besked om förutsättningarna för framtiden. Är visionen om en upprustning av "Iris hus" helt skrotad? Skall huset säljas? Kommer växthusen att få vara kvar?

Gotland2006-01-11 06:00
Inom omsorgens verksamhet i Klintehamn - både inom det sociala kooperativet Suderviljan och inom den dagliga verksamheten - råder sedan en tid tillbaka stor osäkerhet om de framtida förutsättningarna. En central tillgång för både det sociala kooperativet och den dagliga verksamheten är den f.d. handelsträdgården som Gotlands kommun köpte 1999. Här bedrivs nu en verksamhet som är av stor betydelse både för de 14 kooperatörerna i Suderviljan och för deltagare i daglig verksamhet, som har olika aktiviteter förlagda till den gamla handelsträdgården, vilken Iris Wetterling testamenterade till Klinte församling vid sitt frånfälle 1998. Församlingen sålde hela fastigheten till kommunen för 330 000 kronor år 1999.

Användbar modell hittad
Omsorgen kunde ta växthus och friland i bruk och har nu kommit fram till en användbar modell för hur man skall nyttja dessa resurser. Det kooperativ som bildades kan utan att komma i konflikt med gällande regler driva upp och sälja plantor med mera. Kooperativet har huvudansvaret för växthusen med visst stöd från kommunen. Kooperatörerna, det vill säga medlemmarna i föreningen, har oftast någon form av bidrag. Kommunen betalar lokalhyran och driften och håller också med två handledare.
I växthusen och verksamheten däromkring kan också beredas plats för deltagare inom den del av omsorgens verksamhet som går under beteckningen "Daglig verksamhet".
Så långt är allt gott och väl - nästan.
Verksamheten har det lite primitivt, men man har stått ut med detta eftersom man har trott på ett löfte om att "Iris hus" snart skulle renoveras och kunna tas i bruk för diverse aktiviteter, bland annat ett kafé.
- Vi har trott på Iris-husets upprustning, men nu förstår vi att det inte blir något av, säger handledaren Aina Lindgren.
Nu har man förstått att omsorgen gett klart besked om att bostadshuset som här till handelsträdgården skall överges. Visionen kommer aldrig att förverkligas.

Kommunen köpte
Iris-huset kallas så eftersom Iris Wetterling blev sist kvar av de två syskonen som drev handelsträdgården. Hon testamenterade fastigheten till församlingen, som emellertid sålde till kommunen.
I dag frågar man sig varför kommunen köpte. Växthusen, parken och frilanden används i och för sig men i ursprungsvisionen ingick att också bostadshuset skulle användas. I dag står huset i princip oanvänt, men uppvärmt. Det har så gjort i flera år. I f.d. köket kan man se att det fanns planer på en renovering eftersom man rivit ut köksinredningen. Men sen tog det uppenbarligen stopp.
Huset är ganska stort för att vara en privatfastighet. Det ligger alldeles intill Donnersgatan och har numret 40 bredvid dörren. Det är en villa med brutet tak som är beklätt med röda plåtar.

Jobb åt alla
Stora delar av huset har i dag fått karaktären av förråd. Men en renovering skulle kunna ge många fräscha och användbara utrymmen här och plats för en kaférörelse.
- Mycket av renoveringen skulle kunna göras av kooperativet och daglig verksamhet själva, säger Klas Hallberg, som jobbar inom den daglig verksamheten.
- Vi är i princip husvilla idag, säger Ann Lundin som också jobbar inom dagliga verksamheten. Irishuset skulle kunna bli en bra bas för oss och också ge en närhet till växthus och trädgård.
Det konstateras att trädgårdsverksamheten och ett iordningsställt hus skulle kunna erbjuda jobbmöjligheter åt alla.
Enligt vad omsorgspersonalen i Klintehamn fått besked om skall Irishuset lämnas senast sista mars.
Vad som händer sedan vet man ej men det spekuleras i avstyckning och försäljning på öppna marknaden. Det finns också en rädsla för att man kommer att tvingas lämna växthusen.

Förstörelse
Den gångna helgen har växthusen och området däromkring på nytt utsatts för en förstörelse som väcker stor irritation hos omsorgspersonalen. Samma sak hände senaste ett par veckor före jul.
Listan över vad som hänt omfattar en mängd små tilltag som sammantaget blir till något som gör att man undrar vad som håller på att ske. Sex rutor i växthusen är slagna, en ruta i serveringen i den närbelägna parken, ett elskåp vid en damm har demolerats, ett plank har rivits sönder, en mindre träpaviljong ligger nu som en hög kaffeved och en gammal båt har slagits sönder. Skadegörelsen har skett mellan fredag och lördag och har polisanmälts.
Omsorgen i Klintehamn hoppas på att ofoget skall ta slut och att de framtidssatsningar som man lovats verkligen blir gjorda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om