Försvaret blev för dyrt

Alla fem advokaterna har lagt ner för mycket arbete i det så kallade Naturfarmamålet.
Det anser Domstolsverket som överklagat Gotlands tingsrätts dom till Hovrätten. Verket anser att ersättningen till de åtalades försvar blev för dyrt.

Gotland2004-07-29 04:00
Magnus Patriksson, jurist på verket, har granskat domen. Han yrkar på att hovrätten sätter ner ersättningen för arbete med 50 timmar vardera för två av advokaterna, bland annat Helen Ahlsten från Visby som försvarar huvudmannen.
<span class='mr'>Krav på sänkning</span>
I domen fick hon ersättning för sammanlagt 531000 kronor, motsvarande 425 timmars arbete. Två av försvarare ska ha nedsättning med 30 timmar och den femte advokaten ska få avdrag med 20 timmars arbete. Kravet innebär en sänkning av arvode med mellan 12-18 procent.
<span class='mr'>Måste ifrågasättas</span>
­Försvarsadvokaterna har genomgående betingat sig höga arvoden. Deras yrkanden om ersättning för tidsspillan och utlägg uppgår också till betydande belopp, skriver Magnus Patriksson i överklagandet.
Han noterar att fyra av fem advokater är från Stockholm.
­Det måste ändå, med kostnadsräkningarna som underlag, ifrågasättas om allt arbete är ersättningsgillt samt om tidsåtgången är rimlig.
Domstolsverket granskar alla domar där ersättningarna till advokater är över 50000 kronor.
­Det är inte vanligt att att vi överklagar domstolarnas beslut till hovrätten säger Lotten Ögren på Domstolsverket.
­Men det här är ett ganska uppenbart fall.
Enligt verkets egen statistik överklagades i genomsnitt 10 domar per år mellan 1999 och 2002. I nästan alla fall fick Domstolsverket rätt och Hovrätten satte ner advokaternas ersättning.
Domstolsverkets jurist är inte heller nöjd med att staten ska stå för alla försvarskostnader i Naturfarammålet.
­Två av de dömda männen bör betalar 40 procent av sina försvarskostnader själva, anser Magnus Patriksson som motiverar yrkandet med att de båda har råd med det.
<span class='mr'>Fler överklaganden</span>
Fem personer och fem företag ingår i Naturfarmamålet. Männen fick en sammanlagt strafftid på nästan sju år för bokförings- och skattebrott samt bedrägeri. Den 55-årige huvudmannen dömdes till två och ett halvt års fängelse.
Två av de dömda männen har överklagat sina domar till hovrätten. Det är 38-åringen som bland annat var vd för Naturfarma på Gotland under en period. Han fick 1,5 års fängelse och yrkar på att åtalen ska ogillas.
39-åringen, som också fick 1,5 års fängelse, överklagar domen i sin helhet. Han anser att tingsrättens bedömning är oriktig och att bevisen inte räcker för att fälla honom. Domen kan överklagas fram till och med fredag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om