Försvaret mot kritiken: "Det är inte en klassfråga"

Arrangörerna av Medeltidsveckan har fått hård kritik efter att ha infört entrépass till den populära marknaden. Men några planer på att ändra tillbaka finns inte. "Alla måste vara med och bidra till helheten och kulturens överlevnad", säger Christopher Sandberg.

"Veckan förbereds av tusentals människor under ett helt år", berättar Christopher Sandberg när han visar oss runt i Medeltidsveckas kostymförråd.

"Veckan förbereds av tusentals människor under ett helt år", berättar Christopher Sandberg när han visar oss runt i Medeltidsveckas kostymförråd.

Foto: Astrid Philipson

Gotland2021-08-19 08:05

Årets Medeltidsvecka är över men debatten om priset på kulturen har bara börjat. I år introducerade festivalen de så kallade medeltidspassen. "Kultur måste få kosta", sa Medeltidsveckans vd Christopher Sandberg i en intervju med GT förra veckan.

Men det är inte alla som håller med om det. Besökare som bara ville strosa in på medeltidsmarknaden blev upprörda över entréavgiften. Somliga menar att kulturen inte får bli en ekonomisk fråga och att charmen med Medeltidsveckan var att den brukade stå öppen för alla. Av smittskyddsskäl ägde årets festival rum på avgränsade områden, som samtliga krävde ett pass. Men även när pandemin är över planerar Medeltidsveckan att behålla entrébiljetterna i någon form.

– Nästa år hoppas vi kunna ha Medeltidsveckan över hela Gotland, och då kommer man behöva betala för att komma in på specialområdena. Medeltidspasset finansierar festivalen men det kommer finnas mer gratisutbud för dem som bara vill få en liten smakbit, säger Christopher Sandberg.

Han förklarar att det är helt nödvändigt för festivalens överlevnad att ta betalt av besökarna. Det är inte gratis att klä Visby i medeltida festskrud.

– Många tänker att den har varit gratis alla tidigare år, men det har den ju inte. Den har betalats av någon annan bara. 

Bakom arrangemanget ligger hårt arbete, bidrag, stöd från sponsorer och årlig omfinansiering. Enligt Christopher Sandberg borde det inte vara förvånande att det behövs pengar för att täcka den stora festivalens utgifter.

– Det är inget nytt det här, bara ett nödvändigt behov och vi är stolta över att vi hittat en väg framåt. Många andra festivaler har en biljett eller inträdeskostnad, det är inget konstigt.

Trots det har många upprörts över att behöva betala för att gå in på en marknad där man sedan förväntas handla. På sociala medier har kritiken mot det nya upplägget varit hård.

– Jag förstår att man blir skitsur när man vill köpa en klubba för 14 kronor och måste betala 90 kronor för att bara komma in på marknaden, då kostar den klubban plötsligt 104 kronor. Men man betalar inte för att gå in och köpa en klubba, man betalar för att Medeltidsveckan ska finnas.

De som tycker att priset är för högt har valt att inte gå in alls. GT frågar Christopher Sandberg hur han ställer sig till påståendet att deltagandet blivit klassfråga.

– Det tycker jag är effektsökande. Det är inte en klassfråga när en hel dag kostar som en fika. 

Christopher Sandberg menar att man måste vara medveten om att det man betalar för är en hel kulturupplevelse:

– Det är skillnad på att det är mycket pengar och att det är dyrt. Det är bra att alla delar av Medeltidsveckan stödjer genomförandet, då blir det billigare för varje enskild. Exempelvis skulle nog ruinföreställningarna behöva kosta runt 1 000 kronor om det ensamt skulle täcka hela kostnaden. Då är det bättre att alla betalar lite. Klassfrågan skulle vara aktuell om det enbart fanns dyra evenemang att gå på.

Om inte marknadsbesökare betalade för entrén skulle kostanden behöva läggas på specifika evenemang. Christopher Sandberg tycker det är olämpligt att göra den rena kulturen dyrare. Han säger att alla måste vara med och bygga helheten: 

– Det är klart att kultur ska vara för alla, men även kulturarbetarna måste få betalt.

Medeltidspassen

I år genomfördes Medeltidsveckan på plats i Visby. På programmet fanns över 300 punkter.

Med medeltidspasset fick besökare bland annat inträde på samtliga medeltidsöar, marknader, naturscenen, medeltidskrogar, historiska uppvisningsläger och streaming av festivalen.

Ett veckopass för en familj kostade 1 122 kronor, veckopass för vuxna 499 kronor och för barn och unga 249 kronor.

Ett dagspass för vuxna kostade 90 kronor, för familj 288 kronor och 70 för barn och unga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!