Försvaret kan bli en vinnare

Försvaret på Gotland kan bli en vinnare i höstens försvarsbeslut.
Orsaken är kraven på fler och bättre svenska förband i internationell tjänst.
Men Gunnar Karlson, chef för P18, tänker inte ta ut segern i förskott.

Gotland2004-06-15 04:00
I början av månaden överlämnade försvarsberedningen sin rapport "Försvar för en ny tid" till regeringen. Dokumentet kommer att vara det viktigaste underlaget inför riksdagens försvarsbeslut i december.
Försvarsberedningen understryker betydelsen av att Sverige snabbt ska kunna lämna resurser till EU:s insatser för krishantering. Men det ställer också stora krav på materiel, personal, förberedelser och övningar, konstaterar man.
<span class='mr'>Krav på växande</span>
EU-ländernas gemensamma säkerhetsstrategi är fortfarande under utveckling liksom detaljerna för hur snabbinsatsförbanden ska utformas. Sverige ställer sedan tidigare dessutom upp med trupp på begäran av FN.
Enligt vad GT erfar är ön aktuell som utbildningsort åt förband för internationell tjänstgöring. Detta diskuteras enligt tidningens källor på högsta politiska nivå samt inom försvarsledningen.
Uppgifterna gör gällande att den nya inriktningen kräver att försvarsmaktens verksamhet på Gotland växer.
<span class='mr'>Rotation att föredra</span>
Överste Gunnar Karlson, chef för P18, är försiktig i sina kommentarer. Han vill inte att förbanden för internationell tjänst ska koncentreras till några få orter.
­Jag tror och hoppas att det inte blir så, då får vi ett A- och ett B-lag. Det sliter för mycket på personalen om vissa förband alltid måste vara ute, säger han.
Regementschefen föredrar i stället dagens system där uppdraget att utbilda och skicka i väg förband utomlands roterar mellan regementena i Sverige.
Karlson noterar däremot att försvarsberedningens rapport innehåller ett par punkter som talar för en fortsatt militär verksamhet på ön. Beredningen är missnöjd med att inget regemente i landet klarat att utbilda en hel bataljon under ett år. Bristen på kaserner och instruktörer har gjort att detta i stället skett utspritt på flera orter.
­Vi har goda förutsättningar att utbilda bataljoner på Gotland, konstaterar Karlson.
<span class='mr'>Östersjöcentrum</span>
Försvarsberedningen är också kritisk till att försvaret inte klarar att utbilda och öva marinen, flygvapnet och armén tillsammans. Även i detta fall talar omständigheterna till Gotlands fördel.
Regementschefen ser också positiva tecken i det så kallade Gotlandspaketet, regeringens åtgärder för öns näringsliv och arbetsmarknad.
Planerna på att göra ön till ett centrum i Östersjön borde även kunna gälla försvaret, hoppas Karlson. Och expansionen av högskolan kommer även försvaret till del. Myndigheten uppskattar närhet till högre utbildning, det gör det möjligt att låta officerare både vidareutbilda och omskola sig.
<span class='mr'>Mikael årets officer</span>
I går högtidlighölls 150-årsminnet av Oskar I överlämnande av tre bataljonsfanor till regementet. Medlemmar i Gotlands regementes kamratförening deltog i firandet, liksom värnpliktiga och befäl från P18.
I samband med ceremonin vid Oscarsstenen meddelades att kapten Mikael Karlsson vid Roma kompani utsetts till årets officer vid Gotlands regemente.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om