Försvaret finns sedan decennier i hamnen i Kustparken. Myndigheten ägde tidigare området, men sedan några år är företagaren Joachim Kuylenstierna hyresvärd.
Uppsagda i Fårösund
Hyresgäst är fortifikationsverket, som behöver hamnen för marinens räkning.
Försvaret betalar årligen 1,2 miljoner kronor för marken och byggnaderna. Men staten kommer alldeles för lindrigt undan, tycker hyresvärden.
- Överallt i Sverige betalar försvaret marknadsmässiga hyror, men i Fårösund är hyran enormt förmånlig. Nu är det dags att försvaret rättar in sig i ledet och betalar hyra som alla andra hårt arbetande på norra Gotland, säger Joachim Kuylenstierna.
Fortifikationsverket letar sedan flera månader efter en alternativ hamn. Hetaste spåren är en samlokalisering med kustbevakningen i Slite. Även Kappelshamn är ett tänkbart alternativ, uppger Per Widén, jurist vid myndigheten.
- Vi är uppsagda i Fårösund för omförhandling av hyran, och vi svarade med att säga upp avtalet. Vi har dessutom en tvist med hyresvärden som ska avgöras i tingsrätten.
Erbjuden 25 år
Vad tvisten egentligen gäller råder det däremot delade meningar om.
Verket hävdar att det handlar om hyran av en viss byggnad, Kuylenstierna hävdar att det handlar om utebliven ersättning för el och värme under två år.
- Jag förstår egentligen inte varför försvaret letar efter en ny hamn. Den i Fårösund är ju byggd för dem och det vettiga är ju om de stannar. Jag har erbjudit dem ett avtal som gör att de kan vara där i 25 år, säger Joachim Kuylenstierna.
Hopp för Sjövärnskåren
Men det är inte bara marinen som nyttjar den lilla basen. Även den frivilliga personalen inom Sjövärnskåren finns där med sina två båtar. Sjövärnskåren löser främst transportuppdrag åt försvaret och andra statliga myndigheter, men är även en resurs i händelse av olyckor till sjöss.
- För oss är det viktigt att finnas i Fårösund, härifrån når vi båda sidorna av Gotland. Det konstaterar Kent Svensson, ordförande i Sjövärnskåren.
Om organisationen skulle behöva flytta finns idéer på alternativa hamnar, berättar han.
Men Joachim Kuylenstierna har inga planer på att kräva marknadsmässig hyra även av frivilligorganisationen:
Samhällsnytta
- De ska inte behöva känna sig tvungna att flytta. De har små resurser och i deras fall tar jag ställning för samhällsnyttan, inte plånboken.
Vad händer med resten av området om försvaret flyttar?
- Då hyr vi ut det till det lokala näringslivet, säger Joachim Kuylenstierna.